Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас поиска промяна на Дъблинския договор

07 Април 2015 / 11:04:34  GRReporter
1083 прочитания

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска промяна на договора от Дъблин за нелегалната имиграция, чиито разпоредби предвиждат заловените в страните-членки нелегални имигранти да бъдат връщани на територията на страната, чрез която са влезли в Европейския съюз. Това той направи по време на изненадваща среща с комисаря по въпросите за имиграцията Димитрис Аврамопулос, според когото Европа също била “узряла” за подобна промяна. Все пак той подчерта, че промяната трябва да се обсъди със страните-членки и да се одобри от Европейския съвет.
    “Необходима е двойна солидарност - от една страна с хората, които търсят спасение от войните, а от друга страна и със страните, които са вход към Европейския съюз и сред които е и Гърция”, заяви след срещата Алексис Ципрас. и двамата политици са се обединили около идеята Гърция да разработи Национална стратегия за имиграцията, която да бъде в съзвучие с европейското законодателство. Димитрис Аврамопулос подчерта, че темата за имиграцията в никакъв случай не трябва да се обвързва с преговорите с кредиторите на Гърция и в никакъв случай не трябва да става обект на политически спекулации.
    Само няколко часа преди срещата между Алексис Ципрас и Димитрис Аврамопулос в Егейско море се разигра нова трагедия с нелегални имигранти. Във водите на югоизточния остров Сими турската брегова охрана успя да спаси 7 души, а други 7 се удавуха в морето, след като лодката, с която пътували се преобърнала. Според оцелелите на борда й имало 20 души. Продължава издирването на евентуални оцелели, в спасителната операция участва и гръцката брегова охрана.

 

Категории: нелегални имигранти Дъблински договор Европейски съюз Алексис Ципрас Димитрис Аврамопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus