Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас поема отговорността за разрива с кредиторите

17 Юни 2015 / 16:06:39  GRReporter
1003 прочитания

Алексис Ципрас остави открит сценария за разрив с кредиторите по време на обща пресконференция с австрийския канцлер Вернер Файман.

«Ако постигнем един почтен компромис, аз и правителството ще поемем голямата тежест на политическата цена, за да доведем до край споразумението. Ако обаче не постигнем почтен компромис, аз и правителството ще поемем отговорността да кажем голямото „не“ срещу продължаването на една унищожителна за гръцкия народ политика», заяви по-конкретно гръцкият премиер.

Алексис Ципрас каза също така, че е представил пред партньорите пълно предложение, което обезпечава фискалните цели за тази година и ще донесе приходи около 1% от БВП. 

Гръцкият министър председател заяви, че от постепенната отмяна на ранното пенсиониране, предложено от правителството да започне от 2016 и да продължи до 2022, ще бъдат спестени общо 2,5 милиарда евро с прогресивно нарастване. Той обясни във всеки случай, че през 2016 не могат да бъдат постигнати икономии в размер на 1,8 милиард евро, както искат кредиторите, а само 300 милиона евро, което обаче не означава, че не става въпрос за сериозни реформи.

Ципрас говори също така за непонятно настояване от страна на партньорите за намаляване на пенсиите, и добави, че Гърция е суверенна държава и ще реши сама как да разпредели данъчната тежест.

Вернер Файман поема ролята на посредник

От своя страна австрийският канцлер Вернер Файман заяви, че поема инициативата да посредничи за успешното приключване на преговорите до срещата на върха на 25 юни.

Той отбеляза, че е сигурен, че е възможно постигането на компромис, който няма да е унизителен и за двете страни, макар че за това са необходими сериозни усилия през следващите дни.

Австрийският канцлер подчерта, че преговорите трябва да се осъществят между институциите на кредиторите и гръцкото правителство, като добави, че трябва и в политически план да има желание за постигане на резултати.

Вернер Файман нарече «искрени» усилията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като добави, че «ще можем уважавайки се взаимно да постигнем споразумение, което ще позволи на Гърция да удължи спасителната програма».

 

Категории: Алексис Ципрас Вернер Файман австрийски канцлер обща пресконференция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus