Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас отговаря на кредиторите с неотстъпчивост

18 Март 2015 / 19:03:34  GRReporter
1115 прочитания

В днешната си реч пред парламента гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че правителството му няма да стане получател на „ултиматумите” или „рекетите”, които отправят „някои бюрократи с цел да го уплашат”. Той беше категоричен, че проектозаконите за „хуманитарната криза” и разсроченото изплащане на данъчните задължения ще бъдат внесени за гласуване въпреки ветото от страна на Брюксел.

„Изправяме стена от суверенитет и достойнство”, заяви Ципрас и допълни, че „ако партньорите в даден момент са смятали, че ние ще бъдем продължители на предишните правителства, със сигурност ги разочаровахме”.

В отговор на писмото на представителя на Европейската комисия Деклан Костело, в което конкретните проектозакони се определят като едностранни действия гръцкият премиер заяви, че Атина отговаря на „технократите с хладнокръвие и решителност”, като внася в парламента проектозакона за „хуманитарната криза”.

Той се учуди как е възможно „някои в Европа” да изискват оттеглянето на проектозакони, които имат за цел да помогнат на хиляди домакинства, „които умират от студ от липсата на електричество”.

„Европейският съюз не е собственост на технократи. Има правила, които се контролират от институциите, които се контролират от народите. Там няма прокурори и подсъдими”, подчерта той.

След това каза за пореден път, че гръцкото правителство е решено да спази споразумението от 20 февруари и посочи, че партньорите на страната също трябва „да престанат с едностранните действия и да спазят споразумението, което подписаха”. Според него споразумението не е краят на преговорния процес, тъй като от тук нататък преговорите се водят на политическо ниво.

Коалиционният партньор на Ципрас – лидерът на Независимите гърци и министър на отбраната Панос Каменос заяви, че „това правителство получава заповеди само от гръцкия народ, а не от кредиторите”. Той призова всички депутати да гласуват „за” приемането на закона и така да докажат, че Гърция е суверенна държава с думите:

„Игнорирайте заповедите на кредиторите, които с погрешната си тактика доведоха страната до крайна бедност. Нека като обединена нация да потърсим победата в една Европа, която уважава суверенитета на всяка страна и народната воля. В тази страна нареждания дава гръцкият народ, а не те”.

Дискусиите в парламента относно текста на проектозакона продължават и не се очаква да приключат по-рано от полунощ и е малко вероятно гласуването да се осъществи днес. След края на речта на Алексис Ципрас председателката на парламента Зои Констандопулу прие искането на Златна зора гласуването да бъде поименно и с това предизвика бурни реакции сред редиците на опозицията, но и сред съпартийците си от СИРИЗА.  В резултат на това тя се принуди да оттегли това свое предложение.

Неуспешните преговори с представителите на кредиторите създадоха атмосфера на несигурност, която се отрази на атинската фондова борса със спад от 4,13 на сто. В края на деня индексът спадна до 737,96 пункта, като в хода на сесията бе отчетена дори по-ниска стойност – 733,20 пункта, равняващи се на спад от 4,75 на сто.

Категории: Политика Алексис Ципрас Панос Каменос проектозакон за хуманитарната криза кредитори едностранни действия преговори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus