Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас отчаяно търси пари и от православната църква

17 Април 2015 / 15:04:11  GRReporter
975 прочитания

Представители на църковните среди изразяват учудването си от позицията на правителството във връзка с изявлението на архиепископа на Атина и цяла Гърция Йеронимус, според което той е готов да се използва имуществото на църквата в полза на народа и страната.

И то защото, както казват те, в писмото, изпратено от Алексис Ципрас до архиепископа „вместо да се направи крачка напред, се прави крачка назад“. По-конкретно, както подчертават те пред вестник „Катимерини“, гръцкият премиер препраща отново въпроса за използването на църковното имущество до «комисията за проучване и решаване на въпроси, занимаващи гръцката църква», вместо до отдавна учреденото «Дружество за използване на църковното недвижимо имущество» АД. Дружеството, в което участват с дялове от по 50% Атинската Архиепископия и гръцката държава, има за цел управлението на недвижими имоти на архиепископията с висока стойност, които ще бъдат предоставяни от църквата за дългосрочно наемане. Т.е. имоти като 83-те декара във Вулягмени, които граничат с хотелския комплекс „Астерас“ или 1200 декара във Фаскомилия, които се простират по крайбрежието от Вулягмени до Варкиза.

Посочените недвижими имоти, както и други „апетитни“ парцели, остават блокирани, тъй като въпреки съдебното решение в полза на църквата и признаването на нейната собственост върху тях, държавата не е издала необходимите нормативни актове. За да бъдат преодолени тези препятствия, по предложение на архиепископа, отправено през 2009 първоначално към тогавашния премиер Георгиос Папандреу, и накрая придвижено по времето на Андонис Самарас, бе учредено горепосоченото дружество със Закон 4182, гласуван през месец септември 2013. Предвижда се 50% от приходите от дейността на Дружеството да се превеждат на държавата, а останалите 50% да се насочват към подкрепа на общественополезното дело на архиепископията.

Трябва да припомним, че със закон, гласуван през пролетта на 2013 (4146/2013) бе разрешено на юридическите лица от Гръцката църква да използват недвижимите ѝ имоти чрез инвестиционното законодателство за частните имоти. Възможността се предоставя чрез Специални проекти за териториално развитие на стратегически инвестиции, които влизат в сила с президентски указ. Дружеството за използване на църковното недвижимо имущество е учредено и от няколко месеца има назначен управителен съвет, който включва представители на министерствата на финансите и на образованието и вероизповеданията. Но политическите събития, и по-конкретно предсрочните избори, не позволиха на Дружеството да започне дейността си и на първо място да се проведе международен конкурс за назначаване на консултант. Роля, към която бе проявила интерес, при това на доброволни начала, американската компания Cushman & Wakefield, една от най-големите международни компании за недвижими имоти. За да продължи процедурата обаче и Дружеството наистина да започне да работи, на практика е нужна политическа подкрепа.

«Посланието от телевизионното интервю на архиепископа, в което той заяви, че църковното недвижимо имущество може да се използва от църквата и държавата, беше отправено и към премиера, и целта му беше да не се изгуби постигнатият дотук напредък», отбелязват представители на църковните среди. «Със своето писмо обаче премиерът изглежда прави крачка назад по въпроса с използването на църковното имущество, което би могло да помогне значително на изпитващото затруднения гръцко общество и изобщо на държавата в тези трудни дни».

Използвайки случая същите представители на църковните среди напомнят, че от три години не е взето решение и по предложението, отправено към държавата от самия архиепископ да се предоставят безвъзмездно на млади фермери земеделски земи, собственост на църквата. Едновременно с това те подчертават, че «от доста време архиепископът се пита какво е станало наистина с онези 750 000 декара, предоставени от църквата на държавата през 1952 и раздадени през ’70-те години. На кои безимотни граждани и фермери са раздадени тези имоти? Или в крайна сметка са потънали в черната дупка на държавата?». При всички случаи архиепископът се надява на подкрепата на правителството и лично на премиера във връзка с използването на църковното имущество, подчертават източници от архиепископията, тъй като едно такова сътрудничество може действително да се окаже полезно за гръцкия народ и особено за най-уязвимите групи от населението.

 

 

Категории: гръцко правителство църква архиепископ църковно имущество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus