Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас назначи журналист за шеф на разузнаването

01 Февруари 2015 / 15:02:52  GRReporter
1228 прочитания

По решение на премиера Алексис Ципрас журналистът Янис Рубатис беше назначен за директор на Националната разузнавателна служба.

Янис Рубатис е роден на 3 юли 1948 в Янина. Следвал е в САЩ, доктор е по международни отношения от университета Джон Хопкинс във Вашингтон.

Бил е кореспондент на вестник Вима във Вашингтон. След идването на Андреас Папандреу на власт през 1981 Рубатис става специален съветник на премиера по въпросите на международните медии.

През март 1987 е назначен  за правителствен говорител и остава такъв до юни 1988, когато Андреас Папандреу решава да  върне отново на този пост Димитрис Марудас.

От 1994 до 1999 е евродепутат от ПАСОК и е избран от колегите си за заместник-председател на парламентарната група на Европейската социалистическа партия за периода 1995 - 1999.

През 1987 издава книгата „Троянският кон: американското проникване в Гърция, 1947-1967”, базирана на докторската му дисертация. В книгата обвинява както тогавашните американски правителства, така и гръцката десница от периода след гражданската война за  забъркването й с американските служби.

Междувременно, новото правителство започна да осъществява промените в сферата на сигурността и обществения ред. Те се основават на логиката на „сливане” и на създаването на  гъвкава структура.

Според решение на новото правителство, в супер министерството на вътрешните работи и административното  преустройство са включени службите на бившите министерства  на вътрешните работи, на административната реформа и електронното правителство, на обществения ред и защитата на гражданите и на Македония и Тракия.

Макар че към досегашното  министерство на обществения ред имаха подчертан интерес Независимите гърци, в крайна сметка то остана за СИРИЗА. Това се наложи заради силните различия между двете партии относно униформените служители и ролята на полицията.

Според същата логика, досегашната структура на гръцката полиция ще бъде подложена на „вътрешни реформи”.

Както заявиха представители на СИРИЗА на неотдавнашна среща със синдикатите на униформените служители, незабавно ще бъде закрита Службата за борба с масовите безредици  МАТ. За сметка на това ще бъдат засилени пешите и автомобилните патрули. Друга мярка, предложена от СИРИЗА на синдикалистите, е сливането на отрядите за бързо реагиране ДЕЛТА, ДИАС  и ЗИТА в една обща  моторизирана служба, чиято единствена роля ще бъде патрулирането. Синдикалистите са настроени положително към тези промени.

Що се отнася до „разоръжаването” на  гръцката полиция, беше пояснено, че  то се отнася изключително само за новосъздадената Група за охрана на реда, чиито служители ще бъдат разделени според задълженията, които ще имат. Едната група ще се състои от униформени, които ще са невъоръжени и ще охраняват шествия, митинги и спортни прояви. Успоредно с това, отрядът, който ще се справя с възникнали безредици, ще се намесва само когато е абсолютно необходимо- тази роля до днес се изпълняваше от МАТ. Както се казва в програмата на СИРИЗА, целта е да се създаде „народна полиция, която ще е 24 часа до гражданите”.

 

Категории: Национална разузнавателна служба Янис Рубатис Служба за борба с масовите безредици закриване реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus