Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас изчисти правителството от крайнолевите в СИРИЗА

17 Юли 2015 / 20:07:16  GRReporter
1166 прочитания

След двудневно отлагане гръцкият премиер най-после ремонтира своя кабинет. Имената на новите и в мнозинството си стари министри бяха обявени с писмено съобщение малко пред 21:00. Противно на първоначалните информации те ще положат клетва най-вероятно утре. Причината е предизвиканата от многобройните пожари криза.

Основната промяна в състава на кабинета е отстраняването на министъра на реорганизацията на производството, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис, както и на заместник-министрите, които не подкрепиха споразумението с кредиторите на гласуването в сряда.

Нов министър на мястото на Лафазанис е досегашният министър на заетостта Панос Скурлетис. На неговата досегашна позиция бе назначен Йоргос Катругалос  - доскорошен заместник - министър на административната реорганизация. Извън правителството се озоваха заместник-министърът за социалното осигуряване Димитрис Стратулис и заместник-министърът на отбраната Костас Исихос, които също се противопоставиха на споразумението

Новият състав на гръцкото правителство е:

Премиер – Алексис Ципрас

Вицепремиер – Янис Драгасакис

Министър на вътрешните работи и административната реорганизация – Никос Вуцис

Министър на икономиката, инфраструктурата, корабоплаването и туризма – Йоргос Статакис

Министър на реорганизацията на производството, околната среда и енергетиката – Панос Скурлетис

Министър на финансите – Евклидис Цакалотос

Министър на културата, образованието и религиите – Аристидис Балтас

Министър на заетостта – Йоргос Катругалос

Министър на здравеопазването и социалното осигуряване – Панайотис Курублис

Министър на отбраната – Панос Каменос

Министър на правосъдието – Никос Параскевопулос

Държавен министър, отговорен за борбата с корупцията – Панайотис Николудис

Държавен министър, отговорен за координацията на работата на кабинета – Алекос Фламбурарис

Държавен министър – Никос Папас

Говорител на правителството – Олга Геровасили

Парламентарни представители: Никос Филис, доскорошният говорител на кабинета Гавриил Сакеларидис и Александрос Триандафилидис.

Независимите гърци се сдобиха с още едно място в кабинета – това на заместник – министъра за социалното осигуряване, на което бе назначен актьорът по професия Павлос Хайкалис.

С решение на премиера Алексис Ципрас се съставя специална комисия за борба с корупцията, която ще се ръководи от държавния министър Панайотис Николудис. В нея ще участват отговорният за държавните приходи заместник-министър на финансите Трифон Алексиадис, заместник-министърът на вътрешните работи и административната реорганизация Павлос Полакис, заместник-министърът на правосъдието Димитрис Папангелопулос и заместник-министърът, който е натоварен с координацията на работата на правителството Теренс Куик (член на Независимите гърци).

Противно на очакванията заместник-министърът по въпросите на миграцията Тасия Христодулопулу ще продължи да заема същия пост въпреки очевидния неуспех да се справи с непрекъснато увеличаващия се поток от нелегални имигранти. След закриването на центровете за прием и задържане,за новопристигащите не се полагат никакви грижи, в резултат на което през последните дни паркът Педио ту ареос (Марсово поле) в центъра на Атина се превърна в палатков лагер.

Категории: Политика ремонт на правителството нов кабинет крайнолеви в СИРИЗА споразумение с кредиторите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus