Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас играе „ва банк” с кредиторите

10 Юни 2015 / 11:06:42  GRReporter
1033 прочитания

Днешното посещение на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Брюксел се осъществява в изключително тежка за него и страната му атмосфера, пише в гръцкия всекидневник „Катимерини” неговата кореспондентка Елени Варвициоти. Там той се очаква да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Като показателно за негативните настроения спрямо Атина се определя снощното заседание на Колежа на комисарите, на което Юнкер изразил огромното си разочарование от тактиката на гръцкото правителство с думите: „Гърция вече загуби своя съюзник – Европейската комисия”. Според добре осведомен източник на „Катимерини” той бил категоричен, че жестовете на добра воля от негова страна вече са приключили. Юнкер допълнил, че същевременно е подложил на натиск от страна на останалите кредитори в посока на това Гърция да спази поетите ангажименти.

В ранните часове във вторник Атина изпрати ново предложение от седем страници до представителите на кредиторите, но то бе прието негативно в Брюксел. Според европейски представители в него се съдържат предложения за действия, които кредиторите вече са отхвърлили. Освен това впечатлението е, че гръцкото правителство не изглежда да е взело предвид предложенията на кредиторите. „Предложенията не са сериозни”, заявил европейски представител и допълнил, че новите предложения на Атина във връзка с размера на бюджетния излишък, който трябва да бъде постигнат са били изненадващи. До вчера кредиторите смятали, че след срещата на Алексис Ципрас с Жан – Клод Юнкер миналата сряда позициите на двете страни по този въпрос са били много близо една до друга.

Официалната позиция на Европейската комисия по отношение на новото предложение бе изразена от нейния говорител Маргаритис Схинас, който посочи: „Намираме се на етап, в който предложението на гръцкото правителство се разглежда внимателно”, както и че неофициалната информация от страна на европейски представители „не изразява позицията на Европейската комисия”.

Междувременно гръцката страна не е представила нищо ново относно пенсионната система. Що се отнася до позицията ѝ за промени в ставките на ДДС, тя се определя по-скоро като неясна. В предложението ѝ се посочва също, че ще има приходи от данък върху печалбите на компании в размер на 1 милиард евро, както и подробен списък от приходи, които се очакват в резултат на мерки срещу незаконната търговия с нафта, цигари и др.

Останалите 4 страници на практика са едно отделно предложение за начините, по които биха могли да бъдат покрити нуждите от финансиране на страната през следващите месеци. Основната идея в него е Европейският механизъм за подкрепа да откупи гръцките държавни облигации с падеж през летните месеци, които притежава Европейската централна банка. Атина предлага да бъдат използвани 11-те милиарда евро, които бяха предвидени за осигуряване на допълнителна ликвидност на гръцките банки при спешна нужда, както и ЕЦБ да увеличи границата за издаване на облигации от страна на гръцкото правителство. В плана не се предвижда заем от МВФ.

Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле заяви, че страната му и Гърция все още се намират далеч от вероятно постигане на споразумение, както и че „топката се намира в полето на гърците”. Той каза, че от СИРИЗА още по време на предизборната кампания са се опитали да играят играта на прехвърляне на отговорността (blame game) с Германия и допълни: „Трябваше да сме много глупави, за да се намесим в това”.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис изрази преценката, че е възможно да се постигне споразумение през следващите дни, но за тази цел гръцкото правителство трябва да намали тактиките и да засили съществената работа.

От своя страна председателят на Еврогрупата Йерун Дайселблум заяви вчера: „Чувам много позитивни неща, но гърците подценяват сложността на проблема с външния дълг”.

Новият финансов министър на Финландия Алекс Стуб беше най-критичен с изявлението: „Някои от финансовите министри губят търпението си с Гърция”.

Категории: Политика Гърция и кредиторите Алексис Ципрас в Брюксел постигане на споразумение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus