Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас и опозицията се карат за план Б, Варуфакис в шарена риза ги наблюдава

31 Юли 2015 / 14:07:18  GRReporter
1050 прочитания

Гръцкото финансово министерство е разработвало спешен план по нареждане на премиера в случай че се задействат процедури за извеждането на Гърция от Еврозоната от външна страна. Това не означава, че правителството е имало намерение за Grexit.

Това заяви днес в парламента Алексис Ципрас, който защити напълно бившия финансов министър от всестранните нападки за действията му през последните дни. Премиерът нападна с остра реторика критиците на Варуфакис и подчерта, че напускането на Еврозоната не е било негов избор, нито пък на ръководеното от него правителство.

Според Ципрас е налично „съзнателно преиначаване на действия и изявления”, което той определи като „опасно”, понеже „криминализира естествения опит на правителството да се противопостави на един инцидент, провокиран от крайни кръгове, които целяха и целят хаотичен фалит” на Гърция.

„Не сме имали и никога не сме разработвали планове за напускане на Еврозоната. Трябваше да имаме план за спешно действие и имахме такъв. Можехте да ни критикувате в случай, че нямахме”. След като се позова на изявления на европейски представители за подготовка на Еврозоната за вероятен Grexit Ципрас заяви: „Не разбирам за какво ни укорявате. Имаме една страна, която се намира под военна заплаха и е твърде вероятно в нея да навлязат неприятелски войски. И ни корите за това? Естествено и очевидно е, че лично наредих на министъра на финансите да състави план за спешно действие. В противен случай щях да бъда политически наивен и безотговорен. Комично е да разкривате политически скандал в очевидния избор на правителството да се защити от едно все по-агресивно поведение на отсрещната страна”, подчерта той.

снимка: kathimerini.gr

Ципрас направи изявленията си в „часа на премиера” и в отговор на нападките на лидера на ПАСОК Фофи Генимата, която определи плана Б на Варуфакис като „политически скандал, в който главната роля е изпълнил бившият финансов министър. Той заяви, че е действал по ваше нареждане. Той направи самопризнания за създаването на парадържавен лабиринт и вие сте задължен да осветлите неговите тъмни коридори. Доведохте Grexit в двора на страната”, посочи тя.

Малко по-късно Нова демокрация разкритикува гръцкия премиер. „За какво точно е дал нареждане г-н Ципрас”, питат „сините” в съобщението си и продължават:

„В началото каза, че е дал нареждане да се изяснят последствията на вероятен Grexit. Сега твърди нещо друго – че е наредил да се разработи план Б в случай на спешна нужда. Когато е налична опасността да те изведат извън Еврозоната, се стремиш да я елиминираш, не я приближаваш още повече”.

От Нова демокрация оправиха и ред въпроси към Алексис Ципрас:

„Какво е включвал в крайна сметка планът Б, за който г-н Ципрас тепърва ни уведоми, че е дал нареждане да бъде изготвен?

Включвал ли е този план обир на Монетния двор?

Включвал ли е издаване на бонове IOU?

Включвал ли е паралелна система за плащания?

Доколко всичко това е издържано институционално? С кого е обсъждал тези действия? С Банката на Гърция, с партиите или с лица извън институциите, като например Джеймс Гълбрайт?

С какво право такива лица са били запознати с чувствителни национални въпроси, като икономиката на страната?

Как е възможно хора, които имат доказани връзки с хедж фондове да са запознати със секретни за страната данни и работят върху подобни планове?”.

В края на съобщението се подчертава: „След самопризнанието на премиера сме още по-обезпокоени”.

Заслужава да се отбележи, че в защитата си за Янис Варуфакис, гръцкият премиер заяви, че опозицията може да го критикува за много неща, дори за „безвкусните му ризи”, но не и затова, че е измамник.

Не стана ясно дали думите му са били намек за днешния избор на Варуфакис да се яви в парламента с пъстра риза, съчетана с джинси. Тя обаче вдъхнови потребителите в социалните мрежи, които написаха коментари като:

„Ако погледнете внимателно, ще видите плана Б начертан на ризата на Варуфакис”,

„Ако бях на мястото на Янис щях да приема нещата лично и да подаря на Ципрас шарена риза. С твърда яка и вратовръзка”,

„Облякох бяла риза, влязох през нощта във виенската галерия и се отъркалях в картина на Климт”,

„Полях с кафе бялата си риза… Това е планът Б”,

„Ризата на Варуфакис е определението на креативната неяснота, отпечатана върху плат”.

Категории: Политика план Б Алексис Ципрас Янис Варуфакис риза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus