Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас готов да рискува докрай съдбата на Гърция

17 Юни 2015 / 10:06:41  GRReporter
2183 прочитания

Гръцкият премиер Алексис Ципрас не само поставя под съмнение мнението, че излизането на страната от Еврозоната ще е равно на национална катастрофа, но не е изключено да се присъедини към групата на почитателите на драхмата в СИРИЗА, пише днес Константинос Зулас в гръцкия всекидневник Катимерини.

Това споделил пред тесните си сътрудници лидерът на партия Потами (Реката) Ставрос Теодоракис след срещата си с гръцкия премиер. По думите му Ципрас почти приравнил удължаването на режима на бюджетни съкращения и оставането в Еврозоната с връщането към драхмата. След това заявил буквално, че Атина няма да плати заемите си към МВФ ако до края на месеца ако не постигне изгодно споразумение със своите кредитори. Заслужава да се отбележи, че няколко часа след появата на новината вчера и осъзнаването какъв е международният му отзвук правителствени източници я опровергаха.

Най-обезпокоителен според Ставрос Теодоракис обаче бил фактът, че по време на целия разговор помежду им Алексис Ципрас непрекъснато се опитвал да омаловажи опасностите, пред които е изправена Гърция. Той стигнал до там да заяви, че вероятността гръцките банки да затворят за определен период от време не го притеснява. Аргументът му бил, че много малка част от гласоподавателите на СИРИЗА имат банкови вложения.

По подобен пасивен начин гръцкият премиер се отнесъл към забележките на Ставрос Теодоракис, че Гърция е на прага да загуби и малкото си поддръжници в Европейския съюз като председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Алексис Ципрас не само омаловажил тревожните предупреждения, които се отправят към Гърция през последните дни, но бил категоричен, че в крайна сметка кредиторите няма да позволят Гърция да се срине. И това просто защото се страхуват от домино-ефекта, който ще се създаде в световната икономика.

След срещата си със Ставрос Теодоракис, лидера на ПАСОК Фофи Генимата и Дора Бакояни от Нова демокрация Алексис Ципрас изнесе реч пред парламентарната група на СИРИЗА, в която заяви, че истинските преговори с кредиторите започват едва сега.

Думите му предизвикаха реакция и в другата страна на Атлантическия океан. Късно снощи гръцкия премиер получил обаждане от министъра на финансите на САЩ Джак Лю. Той заявил, че е спешно Атина да направи сериозна стъпка в посока постигането на реалистичен консенсус с кредиторите.

Според говорителя на американското финансово министерство Джак Лю предупредил Алексис Ципрас, че „вероятен неуспех на опита за постигане на споразумение би предизвикал директни затруднения за Гърция и несигурност за Европа и световната икономика”.

Речта на Ципрас пред депутатите от СИРИЗА разгневи председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В изявленията си пред медиите след края на извънредната среща с участието на Доналд Туск, Йерун Дайселблум, Мартин Шулц и Марио Драги в Брюксел той заяви: „Не ме интересува гръцкото правителство, а гръцкият народ. Казват на електората си неща, които никога не съм казвал”.

В същия дух бе изказването и на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц пред Spiegel-online. Той посочи, че „ако Алексис Ципрас откаже да приеме справедливото предложение на кредиторите той ще извърши грях спрямо своя народ и ще постави в опасност цяла Европа”. 

Категории: Политика Алексис Ципрас Ставрос Теодоракис връщане към драхмата преговори с кредиторите Жан-Клод Юнкер Мартин Шулц
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus