Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трудните преговори между Гърция и европейските институции ще продължат

28 Февруари 2015 / 12:02:35  GRReporter
1077 прочитания

Анализ на инвестиционната банка Goldman Sachs очертава несигурността, която могат да предизвикат трудните преговори между Гърция и европейските кредитори. В него се подчертава, че през следващите месеци напрежението около Гърция ще продължи.

Остава в сила основният сценарий – че това напрежение ще доведе в края на краищата до компромиси между новото гръцко правителство и европейските власти.

Пред новото гръцко правителство има труден път. От една страна - трябва да се възстановят връзките с европейските партньори. От друга – трябва да се задоволяват очакванията за нов подход на адаптация, какъвто беше обещан по време на предизборната кампания.  От страната на европейските власти, желанието да се избегнат последиците от един разрив с Гърция трябва да бъде преценено спрямо риска, че приемането на претенциите на гръцкото правителство ще подхрани политическия популизъм  и в  други страни.

До момента е „купено” време за още един кръг преговори за нова, трета програма предвид падежа на облигациите през юли и август. Обаче, макар че Grexit не е желан от никоя от страните, трябва да се разгледа и тази вероятност. Възможно е да се появи политическа безизходица в отношенията между Гърция и европейските партньори, като последица от новата програма за адаптация. В тези рамки, обсъждането на излизането на Гърция от еврозоната само в черно-бели краски  е подвеждащо. Има широка сива зона, в която съществуват разнообразни варианти и техните последствия.

Goldman Sachs анализира редица пречки и предизвикателства, с които ще се сблъска Гърция, ако реши едностранно да излезе от еврозоната.  Промени на договори, на официални междудържавни споразумения и правни рамки, както и нестабилност на банковата дейност  са  само някои от предизвикателствата, които правят отказа от еврото непривлекателна възможност за гръцките власти.  Припомнят се последствията от отделянето на аржентинската валута от долара и фалитът на страната през 2000-2001 като пример, който може да стане реалност на финансово, политическо и обществено ниво.

По тази причина, Goldman Sachs смята, че е малко вероятно гръцките власти  да предприемат едностранни действия и да излязат от еврозоната, за да създадат собствена нова валута.  Въвеждането на нова валута в Гърция ще доведе до много болезнени последици за търговията, капиталовите потоци и за икономиката като цяло.

Излизането на Гърция от еврото е нежелателно и за европейските правителства. Това може да стане чрез едностранно прекъсване на външната финансова подкрепа, прекъсване на достъпа на гръцките банки до валутната политика на Европейската централна банка, както и чрез прекъсване на действието на механизма за спешна ликвидност ELA. 

При един такъв сценарий, рисковете от последствия за периферните икономики ще са много големи. Ще се създаде прецедент, според който политическата и финансовата недисциплинираност и/или нежизнеспособност може да доведат до излизането от зоната на еврото. Такова развитие ще доведе до постоянен риск за стойността на активите в периферията - нещо, което еврозоната не би желала.

Как може положението да бъде доведено до сивата зона, в която използването на еврото от Гърция може да е „незаконно”, но все още не е било отхвърлено в полза на въвеждането на алтернативна, нова гръцка валута? Според  Goldman Sachs  няма още окончателен отговор на този въпрос. Опитът в други страни показва, че това ще се реши от микрополитическите условия при трудните политически преговори, при които страните не искат да отстъпят от позициите си, но и не искат да стигнат до последствия като реално излизане от еврозоната.

 

Категории: Goldman Sachs анализ излизане от еврозоната преговори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus