Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Търсят начини Гърция да избегне фалита на 5 юни

27 Май 2015 / 10:05:33  GRReporter
826 прочитания

Европейски представители анонсираха нов сценарий, според който Гърция може да избегне фалита, дори ако не изплати заема си към Международния валутен фонд на 5 юни.

В изявления пред световната информационна агенция Ройтерс участници в преговорите с гръцкото правителство твърдят, че по този начин Атина ще може да спечели още време, за да постигне споразумение без да обяви спиране на плащанията. Начинът е технически – да обедини плащанията към МВФ, които трябва да бъдат извършени през юни и да ги внесе в края на месеца.

Вноските по погасяването на заемите към фонда са общо пет. Първата е в размер на около 300 милиона евро и трябва да бъде платена на 5 юни. Останалите трябва да бъдат изплатени постепенно до 19 юни. Общата стойност на задълженията на Атина към МВФ през този месец е 1,6 милиарда евро.

За съществуването на тази възможност е съобщил високопоставен представител на Еврозоната, който следи от много близо преговорите между кредиторите и Атина.

В същото време друг представител, който участва в преговорите заявява: „Всъщност става дума за техническо уреждане на въпроса, което министерството на финансите (и Атина) би могло да поиска. Много е възможно МВФ да се принуди да се съгласи с тази възможност”.

От друга страна и двамата посочват, че Гърция би могла да предприеме това действие само при наличието на обективна вероятност да постигне споразумение с кредиторите, което може да се представи на финансовите пазари и на гръцките граждани. В противен случай неизплащането на заема би могло да предизвика паника на финансовите пазари и масово оттегляне на банковите депозити в Гърция, обясняват европейските представители.

„Следователно по този начин Гърция би могла да си подсигури още няколко седмици. Но ако не възникне някаква перспектива за това как ще действат относно цялостното изплащане на задълженията към МВФ, тази възможност ще се окаже много рискована за гърците. И последствията ще бъдат непредвидими”, заявил първият от представителите, на които се позовава Ройтерс. „Гражданите може да поискат да изтеглят депозитите си и тогава никой не знае какво ще се принуди да направи Гърция”, допълнил той.

И двамата били категорични, че няма шанс Атина и кредиторите ѝ да постигнат споразумение по време на телеконферентното заседание на финансовите министри от Еврозоната в четвъртък.

По думите им до момента между двете страни няма съгласие за размера на първичния бюджетен излишък, който Атина трябва да представи и постигне.

Европейският съюз би могъл да приеме излишък от порядъка на 1-1,5 на сто от БВП, но за тази цел гръцкото правителство ще е принудено да предприеме допълнителни бюджетни мерки. Според същите източници предложението на гръцкото правителство за промени в ставките на ДДС не е достатъчно.

Категории: Политика преговори с кредиторите изплащане на заем към МВФ избягване на фалит
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus