Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тройката все пак влезе в гръцката Главна дирекция "Счетоводство"

13 Март 2015 / 17:03:09  GRReporter
775 прочитания

Техническите екипи, които от днес влизат в Главна дирекция „Счетоводство“, имат конкретна задача: да получат окончателните данни за приключването на бюджет 2014 и досегашното изпълнение на бюджет 2015.

От тези данни ще започне корекцията на целта за постигане на първичен излишък. Само че тази корекция няма за цел да даде глътка въздух на правителството, за да осъществи то програмата си, а да бъде определен първичният излишък, който ще може да бъде постигнат, предвид съществуващите закъснения и забавянето в събирането на държавните приходи.

От данните, които ще съберат по-нископоставените представители на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, пристигнали снощи в Атина, ще зависят и преговорите, започнали от вчера в Брюксел. Докато участниците в „Групата от Брюксел“ (Brussels Group) съберат необходимите данни от Атина, преговорите ще се въртят около първите 10 мерки, представени от Атина на два пъти – миналия петък седем, а останалите три в понеделник по време на срещата на финансовите министри от еврозоната.

„Групата от Брюксел“, както вече се нарича тройката по искане на Атина, се състои от Деклан Костело (Европейски съюз), Клаус Мазух (Европейска централна банка) и Риши Гоял (Международен валутен фонд). След като изпрати данните от Атина екипът ще пристъпи към разглеждането на въпросите, останали нерешени от времето на преговорите. Основните от тях са следните:

1. Промените в режима на ДДС, които предишното гръцко правителство ограничи до увеличаването на ставката за хотелите, в резултат на което се стигна до разрива миналия декември.

2. Подобряване на ефективността на данъчния механизъм и по-нататъшна независимост в дейността на Главния секретариат за публични приходи.

3. Преразглеждане на решението за уреждане на просрочените заеми с плащането на  100 вноски, според новата по-гъвкава и по-благоприятна за длъжниците основа, планирала от правителството.

4. Действията, които трябва да бъдат предприети в областта на осигурителната система, за да бъде покрит очаквания през 2015 дефицит от 2 милиарда евро.

5. Продължаването на либерализацията на пазара на труда с приемането на най-добрите европейски практики във връзка с институционализирането на масовите съкращения и възстановяването на локаута.

6. Продължаването на приватизационната програма, или в противен случай търсенето на мерки за покриването на годишните приходи, които ще се използват за намаляване на държавния дълг.

7. Подобряване на бизнес средата с прилагането или подобряването на мерки, които са били подготвени, но не и приложени от предишното правителство.

Основна тема в преговорите, която ще бъде резултат от отделните разговори през следващите 45 дни, ще бъде окончателното определяне на новата цел за постигане на първичен излишък през 2015. Дали той ще достигне 1,5% от БВП, или ще бъде по-висок, ще зависи от данните, които гръцкото правителство подаде и които ще оправдават промяната в целите.

От друга страна Атина пристъпва към диалог по въпросите, включени в предложението на финансовия министър Янис Варуфакис по време на срещата на Eurogroup на 20 февруари, което отвори пътя за четиримесечното удължаване на спасителната програма.

Преговори до август

Гръцката страна има амбицията да постигне едно принципно споразумение в рамките на една седмица. Заедно с него тя очаква да бъде одобрено отпускането на 1,9 милиарда евро от печалбите по гръцките облигации, притежавани от Европейската централна банка, които са част от транша в размер на 7,2 милиарда евро.

Председателят на Работната група за еврогрупата (Euro Working Group) Томас Визер обаче изглежда не споделя този графиκ. Пред австрийската телевизия той заяви, че ситуацията в Гърция ще се стабилизира, но това ще стане до август.

Визер добави, че Гърция дължи милиарди евро, които трябва да плати през следващите месеци, и че правителството изглежда е открило източници на финансиране. Той се показа доста осведомен за плановете на гръцкото правителство: «Вярваме, че има някои бюджетни резерви, както и такива в осигурителните фондове и държавните институции», посочи Визер. В заключение Председателят на Работната група за еврогрупата каза, че нещата за Гърция ще са по-лесни от средата на август до края на десетилетието, тъй като плащанията през този период са малки.

 

 

Категории: тройка Групата от Брюксел посещение преговори първичен излишък
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus