Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тройката се връща в Атина, но с друго име

05 Март 2015 / 12:03:05  GRReporter
970 прочитания

Представителите на кредиторите на Гърция, доскоро известни с името „надзорна Тройка” се връщат в Атина следващата седмица, само че с ново име – „институциите”.

Според гръцки медии в делегацията ще участват 20 експерти и технократи вместо 45, каквото е било желанието на „институциите”.

Освен в името, промени ще настъпят и в начина на работа на новата стара „тройка”. Нейните представители няма да се срещат с гръцките министри, а само с една 9-членна гръцка комисия, с която ще обсъждат техническите подробности във връзка с прилаганите политики. Те няма да посещават всички министерства, както се случваше допреди няколко месеца, а само ведомствата, които са свързани с преговорите между Атина и нейните кредитори.

Според добре осведомени източници и медии финансовият министър Янис Варуфакис е провел телеконферентен разговор с представителите на „институциите” още във вторник. Това обаче не му попречи да отрече тази информация категорично чрез съобщение в сайта на ведомството.

Завръщането на надзорната тройка под камуфлаж предизвика много критични коментари от страна на опозицията в традиционните медии и социалните мрежи. Показателен е коментарът на евродепутата от Нова демокрация Георгиос Кирцос: „Анулираха” тройката, но преговарят с нейните ръководители и очакват техническите екипи в Атина. Подигравката няма край”.

Атина е в очакване на решенията на заседанието на управителния съвет на Европейската централна банка, което се провежда днес в кипърската столица Никозия. Правителството се надява, че ще успее да си подсигури финансиране от ЕЦБ в хода на преговорите с кредиторите.

Резултатите от срещата, на която ще бъде обсъдено и рефинансирането на Фонда за спешна ликвидност (ELA), от който Гърция черпи ликвидност след като ЕЦБ престана да приема като гаранция гръцките държавни облигации се очакват по-късно днес.

Междувременно гръцки медии съобщиха, че преговорите между Атина и кредиторите се връщат отново на нулева позиция, след като те са отхвърлили пакета от 6 реформи, който им изпрати Янис Варуфакис с цел да отпуснат на Гърция част от последния транш от спасителната програма. Става дума за 1,5 милиарда евро, които Атина трябва да изплати на Международния валутен фонд в рамките на март.

Кореспонденти на гръцки медии в Брюксел обаче опровергаха тази информация, като се позоваха на източници от Еврозоната, според които на снощното заседание на Euro Working Group не е бил поставен изобщо въпросът за приемане или отхвърляне на конкретния пакет реформи.

В самата Гърция никой освен правителството не е наясно какво точно включват предложените реформи, нито пък какво ще се случи ако кредиторите откажат да отпуснат посочената сума.

В снощната си реч пред членовете на гръцко-френската търговско-промишлена камара гръцкият финансов министър посочи, че Гърция има „план Б”, без да уточни в какво се състои той. Варуфакис допълни, че „когато заминаваш към фронта не говориш за загуба”. Според него държавните приходи през февруари са били повече отколкото се твърди в медиите.

В тази ситуация заслужава да се отбележи, че гръцкото правителство продължава да настоява, че не води никакви разговори с кредиторите. „Към момента няма нито пристигане, нито план за идването на тройката или на техническите ѝ екипи в Атина”, заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис  по телевизия Mega. Последва и съобщение от страна на министерството на финансите в същия дух.

Категории: Политика Атина кредитори тройка институции Янис Варуфакис пакет от 6 реформи Европейска централна банка Международен валутен фонд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus