Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тройката, от която трябва да се страхува Гърция

14 Февруари 2015 / 19:02:38  GRReporter
993 прочитания

В публикация на американската агенция Блумберг се твърди:  „СИРИЗА дойде на власт с една реформаторска платформа, насочена срещу меморандума.  „Страшилището” по време на предизборната кампания беше тройката- Европейски съюз, Европейска централна банка и Международен валутен фонд. Тройката е институцията, която отива в Атина, за да потвърди, че Гърция е се съобразява с условията на спасителния пакет”.

Според публикацията „След победата на изборите лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас  обяви края на тройката и началото на предоговарянето на международното споразумение за спасяване на Гърция. Докато преговорите са в развитие обаче има и друга тройка, от която  Гърция трябва да се страхува”.

Както се подчертава „Има три основни риска за гръцката икономика в момента:

-Продължаващото отрицателно развитие: последните данни показват, че през четвъртото тримесечие на 2014 гръцката икономика се е свила с 0,2% въпреки очакванията за развитие с 0,4%.

-Катастрофалните държавни приходи: данните, публикувани от гръцкото Министерство на финансите показват, че през януари 2015 излишъкът е възлизал на 267 милиона евро срещу очаквания за 1,29 милиарда евро. Това изоставане се дължи почти изцяло на приходите в бюджета. Министерството на финансите смята, че причината се крие в несъбирането на очакваните приходи от данъци.

-Несигурността в банковия сектор: на 4 февруари Европейската централна банка изключи гръцките облигации като гаранция  на  дълговете към банката. Тази забрана влезе в сила на 11 февруари, а гръцките банки прибягнаха до Спешния фонд за (ELA)  и до централната банка на Гърция, за да покрият нуждите си”.

Колкото повече време посвещава гръцкото правителство на предоговарянето на програмата, всеки един от тези рискове може да се осъществи, ако продължава политическата несигурност, се казва още в публикацията.

В заключение в статията се твърди, че „ако гръцкото правителство направи грешката да пропилее много време в преговорите за спасяване, а не посвети достатъчно време, за да подпомогне  икономиката, победата му може да се окаже пирова. Тогава правителството ще се върне с една победа при една икономика, която вече не подлежи вече на спасение”.

Категории: Блумберг гръцка икономика рискове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus