Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Три поколения гърци копаят Суецкия канал

06 Август 2015 / 11:08:15  GRReporter
1080 прочитания

Новият Суецки канал, който се открива официално днес, се очаква да промени из основи мореплаването в района и да удвои капацитета за транспорт на стоки.

На тържествената церемония по откриването е поканен да присъства и гръцкият премиер Алексис Ципрас. Днес той участва в двустранни срещи с президента на Египет Абдел ал Сиси, президента на Франция Франсоа Оланд, както и с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

Връзката на Гърция със Суецкия канал датира от началото на строежа на грандиозния проект в средата на 19 век. Гърци са участвали в прокопаването на канала, започнало през 1859 по проекта на Фердинанд дьо Лесепс и завършено 10 години по-късно. В изграждането на канала са участвали жители на Додеканезките острови – Кастелоризо, Астипалеа, Патмос, Родос, и най-вече на остров Касос. Жителите на гръцките острови работили и пуснали корени там въпреки ужасните условия с липсата на вода, страшната жега, блатата и епидемиите от холера и тиф.

«Фердинанд дьо Лесепс имал нужда от работници и мнозина били привлечени от добрите надници. Наистина условията били трудни, копаели ... с нокти, и доста хора са загинали», разказва Христос Кавалис, председател на гръцката общност в Кайро. «Също така гърците били необходими като добри моряци, за да навигират в Суецкия канал и така процъфтяла общността по протежението на канала. Днес голяма част от нашата диаспора произлиза от малките общности, създадени по онова време в Порт Саид и Исмаилия. Първоначално идват най-малко 4000 гърци, много от които са от остров Касос».

В историята на острова е вписана масовата емиграция при започване строежа на Суецкия канал през 1859 и по-късно, през 1866. Също така след изграждането на съоръжението хиляди гърци работят в Суецката компания.

Ярък разказ за събитията от онова време представя Михалис Скульос в електронния вестник „Гласът на Касос”, както и в книгата си, озаглавена „Първите жители на Касос в Египет”. Там той описва цялата история на гърците, свързана със Суецкия канал.

Категории: Суецки канал гърци Додеканезки острови Фердинанд дьо Лесепс Порт Саид
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus