Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тази вечер е дебатът на политическите лидери

09 Септември 2015 / 18:09:25  GRReporter
662 прочитания

Дебатът между лидерите на гръцките партии ще започне точно в 21:00. В него ще участват председателите на всички досегашни парламентарни сили с изключение на лидера на Златна зора Никос Михалолякос: Алексис Ципрас (СИРИЗА), Евангелос Меймаракис (Нова демокрация), Панайотис Лафазанис (Народно единство), Ставрос Теодоракис (Потами), Димитрис Куцумбас (Гръцка комунистическа партия), Панос Каменос (Независими гърци) и Фофи Генимата (ПАСОК) 

Дебатът ще се проведе в студио на гръцката държавна телевизия ЕРТ, където партийните лидери ще седнат според броя на своите депутати в предишния парламент.

Дискусията ще координира водещият на централната емисия новини на ЕРТ Панос Харитос, а въпросите ще задават колегите му от шестте гръцки телевизии с национален обхват.

Партийните лидери ще отговорят на въпроси от шест тематични кръга.

Първият включва разделите: Икономика, развитие и безработица.

Вторият – образование, здравеопазване, държавно управление, социална политика.

Третият – Миграционна политика и бежански проблем.

Четвъртият – Външна политика и отбрана.

В рамките на петия кръг журналистите ще имат право да зададат на политиците въпрос по свой избор, а по време на шестия лидерите на партиите ще могат да направят самостоятелно изказване и да си задават въпроси взаимно.

снимка: protothema.gr

Времето за въпросите и отговорите е строго регламентирано. В първите пет кръга всеки въпрос трябва да се задава в рамките на 30 секунди, а отговорът да е до 1,5 минути. Има възможност да бъде зададен уточнителен по дадения отговор въпрос с продължителност до 15 секунди, а отговорът трябва да се вмести в 30 секунди.

По време на шестия кръг, който ще бъде разделен на два подкръга всеки от лидерите ще има право на 1,5 минути за всеки от тях. Изказванията ще започнат в обратен на началото на дебата ред – тоест от лидера на най-малобройната парламентарна група.

Дебатът се очаква с голям интерес, тъй като последният път, когато се проведе подобен словесен двубой бе преди парламентарните избори през октомври 2009.

Според анализатори от днешния дебат се очаква да спечелят повече по-малките партии. „Малък брой избиратели променят позицията си в резултат на един дебат, но от друга страна политическата система е много нестабилна”, заявява политологът Илиас Цаусакис пред британското издание Гардиън.

От своя страна социологът Такис Теодорикакос също посочва, че дебатът ще е от голямо значение за малките партии. „Предизборната кампания е много кратка и дебатът ще бъде една прекрасна възможност за лидерите им да направят добро впечатление”. 

На 14 септември ще се състои и вторият дебат с участието на двамата основни противници  - лидерите на СИРИЗА Алексис Ципрас и на Нова демокрация Евангелос Меймаракис.

Категории: Политика дебат лидери на политическите партии предсрочни избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus