Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Свалиха знамето на ЕС от общината в Патра

06 Февруари 2015 / 18:02:02  GRReporter
1652 прочитания

Общинската управа в Патра свали европейския флаг от сградата на кметството. Празното място бе запълнено от флаг с емблемата на града. Така, от днес пред сградата се веят два флага на общината и по средата националният флаг на Гърция.

В изявления пред местното електронно издание thebest.gr говорителят на общинската управа Андреас Андонопулос аргументира решението: „Флагът на Европейския съюз бе свален, понеже е един мразен от народа символ. Това се дължи на факта, че ЕС работи срещу интересите на народите в цяла Европа и участието на страната ни в него е изворът на всички беди, които сполетяха страната и народа ни. Европейските политики пригаждат икономиката към нуждите на пазарната икономика и това създава масово обедняване и безработица”.

Според сайта patrasevents.gr решението на общината да свали европейския флаг не се дължи на затрудненията, които среща новия гръцки кабинет в дискусиите с кредиторите на страната, а на факта, че това налага идеологията на градоначалника Костас Пелетидис и неговия екип.

Няколко месеца по-рано, по време на ученическия парад  за отбелязването на годишнината от включването на Гърция във Втората световна война в община Халандри в Атина прозвуча химнът на гръцкия Национален освободителен фронт ЕАМ - ЕЛАС, създаден през 1941 по инициатива на Комунистическата партия на Гърция.

Химнът е с мелодията на руската песен „Катюша” и текст на гръцки език.

Събитието предизвика много реакции от различни коментатори, които обвиниха общинската управа в Халандри в подклаждане на настроения от времето на братоубийствената гръцка Гражданска война (1946 – 1949).

На тях избраният с подкрепата на СИРИЗА и крайно лявата партия Антарсия кмет Симос Русос отговори, че химнът е бил „26-та или 27-та мелодия”, която прозвучала от общо 27-те. Той се учуди защо той е предизвикал толкова реакции и заяви, че „някои смятат, че трябва да ни върнат във времената преди 1982” (когато тогавашното гръцко правителство признава за пръв път приноса на Националната съпротива в борбата срещу нацистка Германия и нейните съюзници – б.а.).

Той обоснова решението си с факта, че по време на първото честване на 28-ми октомври през 1944 в парада участвали и отряди на ЕАМ – ЕЛАС, които марширували под звуците на спорните днес песни.

Категории: Политика флаг Европейски съюз Патра ученически парад Халандри химн Национална съпротива
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus