Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Страсти, омраза и съглашения в Нова демокрация

06 Март 2015 / 18:03:17  GRReporter
852 прочитания

Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас и вътрешопартийните му опоненти си определиха нова среща, този път в рамките на заседанието на Политическия комитет на партията, предвидено за неделя. Трябва да се има предвид, че по време на вчерашното маратонско заседание на парламентарната група, продължило над 10 часа, се стигна до сериозно противопоставяне между двете страни, без обаче никой да направи решителната стъпка към окончателен сблъсък.

Лидерът на Нова демокрация нямаше причина да прави нещо такова, тъй като позицията му не бе оспорена директно от никого, докато от своя страна опонентите му се опитаха да го засегнат с предложението си за извънреден конгрес без да поставят директно въпроса за ръководството на партията.

Противопоставянето започна още с въпросите, свързани със стратегията на партията (предизборна кампания, политическо говорене на ръководните членове на партията, реформаторската политика на Самарас, идеологическата  идентичност и др.) и впоследствие се съсредоточи върху действията, които трябва да бъдат предприети незабавно, и по-конкретно за това дали трябва да бъде свикана национална конференция, по предложение на бившия премиер, или да бъде проведен извънреден конгрес, което бе подкрепено от множество ръководни членове на Нова демокрация като Дора Бакояни, Никос Дендиас, Костис Хадзидакис, Кириакос Мицотакис, Никос Какламанис и др.

Когато взе думата за втори път Самарас отхвърли предложението за извънреден конгрес, като отбеляза: «Нямам никакъв проблем със свикването на извънреден конгрес, но такъв подарък на СИРИЗА няма да направя».

Част от словото му пък бе изтълкувано от мнозина като ясен намек срещу Никос Дендиас. «Не съм се държал дистанцирано от депутатите и министрите. Винаги съм бил до тях. Спомням си, че Никос Дендиас ми казваше, че трябва да си почина, сега разбрах какво е имал предвид...».

Малко по-рано в уводната си реч бившият премиер постави пръв и директно всички спорни въпроси, подчертавайки, че каквито и решения да се вземат това трябва да стане сега, за да не потъне Нова демокрация в продължителна изолация.

Посланието

«Ако някой мисли, че е добре за партията и страната да се поставя въпрос за ръководството, нека го каже сега и да поеме отговорността, като задейства процедурите според устава. Аз не съм се женил за поста си, но няма да изоставя битката в толкова труден момент. Понеже партията ни ще бъде призована да играе  безпрецедентна роля, искам всички да сме единни и да приключим с вътрешните проблеми днес. Нека не ги оставяме да се разраснат, защото така ще направим голям подарък на СИРИЗА», подчерта Андонис Самарас. Вместо извънреден конгрес той предложи да се проведе национална конференция, за да се получи широк диалог върху актуализацията на идеологическата идентичност на партията.

Едновременно с това бившият премиер оповести следните промени във функционирането на партията:

  • Създаването на един неформален 15-членен консултативен орган към председателя на партията, който ще заседава периодично, а институционализирането му се предвижда да стане на следващия редовен конгрес.
  • Преустройството на секретариатите на партията с назначаването на депутати като секретари и заместник-секретари.
  • Реорганизацията на комуникацията и свързването ѝ с Института за демокрация и парламентарната група на партията.

Андонис Самарас защити дейността на своето правителство, и като отбеляза, че Нова демокрация е загубила само 1,83% в сравнение с предишните избори, подчерта, че  «ако не бяха проведени избори през януари, сега страната щеше да се е освободила от меморандумите и да е поела пътя на икономическия растеж». И накрая, говорейки за опозиционната тактика, която смята да следва, той посочи, че Нова демокрация ще защитава това, което е в интерес на страната и европейската ѝ ориентация.

По-конкретно Самарас обяви, че в преговорите с европейските партньори ще подкрепи искането за намаляване на излишъците, както и помощта за дълга, два въпроса, за които според думите му неговото правителство е поставило основите. Бившият премиер уточни обаче, че е против спирането на приватизацията и реформите.

Междувременно Костас Караманлис остана верен на първоначалното си изявление и напусна залата веднага след встъпителното слово на Андонис Самарас. Той бе заявил пред близки съратници, че не желае да участва във вътрешнопартийни диалози.

Отсъствието на Караманлис обаче се тълкува от мнозина като заемане на неутрална позиция в настоящия момент, което улеснява действията на лидера на Нова демокрация.

Следва да се отбележи, че след края на встъпителното слово на Самарас заседанието напусна и бившият председател на парламента Евангелос Меймаракис.

 

 

 

Категории: Нова демокрация вътрешнопартийни проблеми Андонис Самарас опоненти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus