Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стотици гърци искат от Google да изтрие линкове, свързани с миналото им

23 Декември 2014 / 14:12:51  GRReporter
1744 прочитания

От месец май, когато влезе в сила решението на Европейския съд, според което всеки от нас при определени условия има право да поиска от търсачките да премахнат конкретни резултати, над половин милион европейци са засипали Google с подобни искания. Само за първия месец след влизането в сила на решението, над 70 000 потребители са побързали да поискат от Google да изтрие конкретни линкове, свързани с тях, смятайки, че съдържащата се в тях информация «е неподходяща, вече не е актуална или е прекалена». Компанията вече е предоставила на потребителите съответната електронна форма, която всеки може да попълни, за да подаде искане за премахване на линкове.

Според източници, стотици вече са и гърците, позовали се на „правото на забрава“. Последният пример е актьорът Аргирис Ангелу, при изписването на чието име в Google автоматично се появява (auto-complete) думата «гей». Актьорът е поискал от компанията изтриването на конкретните резултати, попълвайки съответния формуляр, като едновременно с това е подал жалба и в съда (той губи делото, защото е преценено, че въпросът вече е бил решен чрез online процедурата).

Следва да се отбележи, че от тогава при търсене на информация за Ангелу в Google, се появява бележката, че «определени резултати може да са изтрити съгласно новия европейски закон за защита на данните». Вече има натиск към компанията да не се появява тази информация при резултати, от които са изтрити линкове съгласно решението на Европейския съд.

Уточнява се, във всеки случай, че търсачките са задължени да изтриват само съответните резултати, но не и техните източници. Т.е. обидните текстове продължават да съществуват online, просто не се появяват при едно обикновено търсене. Това беше и първата линия на защита на Google, т.е. че не компанията е отговорна за личните данни, появяващи се на страниците ѝ.

Въпреки че това развитие на събитията бе прието с ентусиазъм от голяма част от гражданите, които видяха в него победа на движението в защита на личните данни в интернет, изразяват се и съмнения за това доколко този вид намеса в крайна сметка е в наш интерес. «Може би така ще можем да “ретушираме” миналото до такава степен, че да напишем нова история?», гласи един от важните въпроси, които се поставят.

Реакции

При всички случаи дискусиите по въпроса стават все по-оживени между защитниците на „правото на забрава“ и тези, които защитават правото на информиране и изразяване. Вече са постъпили реакции от журналисти, които не виждат свои статии при търсене, като най-нашумелият случай е този с икономическите редактори на BBC, установили, че е изчезнала стара тяхна публикация за бившия президент на инвестиционната компания Merrill Lynch, Стан О’ Нийл.

 

 

Категории: Google търсачки премахване на линкове Европейски съд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus