Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ставрос Димас не приема да бъде избран за президент с гласовете на Златна зора

25 Декември 2014 / 13:12:42  GRReporter
1158 прочитания

Кандидатът за президент Ставрос Димас сложи окончателен край на сценариите, според които той ще бъде избран на високия пост с гласовете на депутатите от Златна зора. Димас подчерта, че няма да приеме да бъде избран с гласовете на крайната националистическа партия.

«В знак на уважение към демократичните институции няма да приема да бъда избран за президент на Гърция с гласовете на Златна зора», заяви ясно и категорично Ставрос Димас.

«Краткото и категорично изявление на Ставрос Димас по отношение на Златна зора му прави чест и подчертава морала на демокрацията», коментира вицепремиерът Евангелос Венизелос в отговор на журналистически въпрос.

По-рано пред телевизия „Скай“ Дора Бакояни предупреди, че много депутати от Нова демокрация биха предпочели да гласуват „въздържал се“ по време на решителното трето гласуване следващия понеделник, ако установят, че Златна зора се готви да подкрепи Ставрос Димас.

«Нова демокрация не може да позволи такова явление», подчерта Дора Бакояни, като отбеляза, че самата президентска институция няма да има «авторитета, който ѝ се полага», ако Ставрос Димас бъде избран благодарение на гласовете на «една партия, която е обвинавяна в престъпна дейност».

Подобно беше изявлението на министъра на административната реформа Кириякос Мицотакис, който заяви, че ще гласува „въздържал се“, ако Златна зора гласува „за“ при третото гласуване.

С две изявления в рамките на няколко часа от Златна зора на свой ред опровергаха категорично всички публикации, според които партията ще подкрепи кандидата Ставрос Димас при третото гласуване. Гласовете на 16-та депутати на партията «ще разрушат коптора на меморандума на Самарас-Венизелос», се посочва в последното съобщение на Златна зора.

 

Категории: Ставрос Димас кандидат президент Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus