Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Със или без СИРИЗА гръцките острови си остават любима дестинация за ваканция

11 Август 2015 / 09:08:18  GRReporter
773 прочитания

В разгара на туристическия сезон и началото на политическата ваканция ви попитахме: „Кой е любимият ви гръцки остров?”. Неслучайно споменаваме края на политическия сезон, защото отговорите на анкетата съдържаха и лек политически нюанс. Политическите пристрастия, както и спецификата на трите ни читателски групи от гледна точка на туристическия бранш, предопределиха и разпределението на читателския вот.

В последните години Гърция се превърна в най-посещаваната международна туристическа дестинация за българите. Фактори като близост, богата история и прекрасни средиземноморски условия са сред многото причини, поради които нашите сънародници предпочитат Гърция за своята ваканция. Северната част разбира се е по-достъпна, но гръцките острови са също желана дестинация.  Най-популярен и обичан за българските ни читатели се оказа известният по цял свят остров Санторини. 33% от читателите са го посочили като техния любим остров заради прочутия залез. 22% споделят мнението, че островите не им харесват, заради тяхното еднообразие. Тук смятаме, че отдалечеността, а не еднообразието е причина за този читателски вот. Луксът на Миконос е събрал 15% от читателския вот. На фона на факта, че България е най-бедната държава в Европа, популярността на този отговор само затвърждава  балканската ни противоречивост. Дали става въпрос за желание да се насладим на луксозна почивка, която е недостъпна за нас, или пък за реални впечатления от петзвездни преживявания, можем само да гадаем. Корфу е избор на 11% от нашите читатели, защото там почива Алексис Ципрас. Възможно е да наблюдаваме явлението за политик супер-звезда, чийто избор за ваканция повишава интереса към даден остров. Крит привлича 10% от нашите читатели, защото там почиват редица гръцки политици, включително и лидерът на Нова демокрация Евангелос Меймаракис. 8% от народната любов са за Икария, където се крие тайната на дълголетието. Едва 1% остава за остров Егина, където се намира вилата на бившия финансов министър Янис Варуфакис.

Англoезичната ни аудитория, която е встрани от балканските политически страсти, посочва като най-любим остров Икария. Тайната на дълголетието е евъргрийн, що се отнася до извечните човешки интереси. 35% от читателите на тази езикова страница са привлечени от нея. 19% са привлечени от незабравимия залез на остров Санторини. За 16% от далите своя вот, гръцките острови са прекалено еднакви. Корфу е любимо място за 11% от читателите ни, защото е мястото, на което гръцкият премиер отива да почива. Крит е предпочетен от 8% от читателите ни, поради факта, че там почиват много гръцки политици, в това число и лидерът на Нова демокрация Евангелос Меймаракис. По 5% си разделят Миконос, заради лукса, и Егина, където е вилата на Янис Варуфакис.

Любопитно е да видим какво е мнението на гръцките ни домакини и наши читатели. Убедително – с 44%, Санторини е оказва островът, който те смятат за най-емблематичен и представящ Гърция пред света. По 17% се падат на Икария, с нейната тайна на младостта, и на Крит, който е любимо място за почивка на не малка част от гръцката политическа класа, в това число и на лидерът на Нова демокрация Евангелос Меймаракис. Изненадващо е, че за 11% от читателите на гръцката страница на GRReporter, родните острови са прекалено еднакви. Можем да отдадем това мнение на факта, че докато за чуждестранните туристи островите са нещо непознато и екзотично, то за местните хора те са може би прекалено познати. По 6% от читателската любов към гръцките острови отива при Миконос, заради лукса, и Егина, заради къщата на бившия финансов министър Варуфакис. На последно място, но не по значение, остава остров Корфу, чиито достойнства са пренебрегнати, защото сме го поставили наред с името на Алексис Ципрас. Нито един читател не го е посочил като свой избор. Изглежда, че топлината на народното доверие и подкрепа е охладняла в значителна степен.

В най-новата ни анкета ви питаме: Смятате ли, че ще се оправдаят прогнозите за масово преместване на гръцки фирми в съседни държави? Не забравяйте да аргументирате своя избор в коментарите под анкетата.

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus