Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Срив в подкрепата за СИРИЗА регистрира второ проучване

28 Август 2015 / 09:08:39  GRReporter
753 прочитания

Огромен срив в подкрепата на СИРИЗА регистрира проучване на агенция ProRata, проведено на 25 и 26 август. Радикалната левица получава едва 23% одобрение, за разлика от 36,34%, които получи на изборите на 25 януари 2015. Преди дни друго социологическо проучване също установи намаляване на разликата в подкрепата за СИРИЗА и Нова демокрация.
    Втора партия продължава да бъде Нова демокрация с 19,5% подкрепа, трета е неонацистката Златна зора със 6,5% подкрепа. Комунистическата партия на Гърция събира 5% от гласовете, ПАСОК - 4,5%, Потами - 4%.
    От новите партии Народно единство на Панайотис Лафазанис се радва на подкрепата на 3,5% от избирателите, а Съюзът на центристите на Василис Левентис - на 3%. Извън новия гръцки партамент остава коалиционният партньор на СИРИЗА, партията Независими гърци, която получава едва 2,5% от гласовете.
    Разбира се, тези проценти ще бъдат значително разместени до деня на изборите, тъй като 25,5 на сто от анкетираните са отговорили, че все още не са решили за кого ще гласуват, а 7,5 на сто заявяват, че няма да гласуват.
    Голямото мнозинство от гърците, 64 на сто, смята, че Алексис Ципрас е направил грешка като е обявил предсрочни избори. Още по-голям процент, 68 на сто смятат, че Гърция трябва да остане в Еврозоната дори и това да означава допълнителни мерки и жертви. Общественото мнение изглежда разделено по отношение на третия Меморандум, подписан от правителството на СИРИЗА и Независимите гърци - 48 на сто смятат, че правителството е постигнало най-доброто възможно споразумение с кредиторите, а 45 на сто са на обратното мнение.
    От отрицателно до много отрицателно е мнението на повечето анкетирани за действията на отцепилия се от СИРИЗА Панайотис Лафазанис, на бившия финансов министър Янис Варуфакис и на председателката на парламента Зои Костандопулу. 50 на сто са отрицателните оценки за Лафазанис, 55 на сто за Костандопулу и 32 на сто за Варуфакис.

Категории: избори в Гърция подкрепа за СИРИЗА Нова демокрация гръцки парламент Алексис Ципрас социологическо проучване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus