Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съпруга на корумпиран министър избяга от затвора

02 Април 2015 / 09:04:41  GRReporter
1165 прочитания

Съпругата на бившия военен министър Акис Цохадзопулос, Вики Стамати избяга от заведението за психично болни „Дромокаитио” тази сутрин. Тя бе подложена на лечение под полицейска охрана, тъй като бе осъдена на 12 години затвор по делото срещу съпруга ѝ за получаване на подкупи по оръжейните сделки.

Надзирателите установили, че стаята на Стамати в болницата е празна около 05:45 сутринта. Според първоначалните преценки на властите тя най-вероятно е избягала през балкона на стаята си между 01:30, когато е била проведена последната проверка за вчера и 05:00 – час преди първата проверка на пациентите днес.

Заслужава да се отбележи, че стаята на Вики Стамати е била охранявана от надзиратели от затвора Коридалос, а балконската врата е била заключена с катинар. Сутринта обаче той бил открит счупен, а вратата била отворена. Не е ясно как Вики Стамати е успяла да премине през двора на болницата, без да бъде забелязана от охранителите, които се намират там.

Според източници Вики Стамати оставила писмо на леглото си преди да избяга. Те посочват, че полицаите намерили в стаята ѝ писмо до съпруга ѝ Акис Цохадзопулос, в което посочвала, че „майката трябва да бъде заедно с детето си”.

Според директора на психиатричната болница Исидорос Проиос, Стамати е била охранявана от надзиратели на три смени, които съхраняват и ключовете от стаите. По думите му тя не би могла да избяга без съдействието на друг човек.

Вчера съдебният съвет отхвърли петото искане на Стамати да бъде освободена. В него тя посочва, че се е намира в условия на „принудително хоспитализиране в Дромокаитио”, поради факта, че страда от тежко депресивно разстройство и не спи повече от два часа на ден.

В изявления пред гръцка телевизия нейният адвокат Франгискос Рангусис я призова да се върне при детето си „веднага и здрава”. Той каза, че е разговарял с нея за последен път снощи около 21:00 и не скри опасенията си, че е вероятно тя да сложи край на живота си.

„Беше отчаяна. Благодари ми и ми каза, че няма да умре в Дромокаитио, изоставена и луда. Каза, че ще бъде до детето си”, заяви Рангусис и допълни, че след последното отхвърляне на искането ѝ да бъде освободена Вики Стамати била много спокойна за разлика от предишните пъти.

Относно бягството ѝ адвокатът заяви, че тя „не е имала средствата” за такова нещо и подчерта: „Тя е много далеч от подобни неща. Тя е едно безсилно същество”.

Според майка ѝ, снощи около 21:00 Вики Стамати е разговаряла по телефона и с 8-годишния си син. „Беше много притеснена и обезнадеждена от отхвърлянето на искането си от съдебния съвет”, каза тя. От своя страна братът ѝ я призова да се върне обратно в болницата. Той каза още, че единственото нещо, което сестра му казвала непрекъснато е, че иска да се върне при детето си.

Веднага след разкриването на бягството полицията започна мащабна операция за откриването на Вики Стамати. Разследването по случая се ръководи от министерството на правосъдието.

Тя бе настанена в психиатричната болница през октомври 2013 след като бе осъдена на 12 години затвор за съучастие във вземането на подкупи  от страна на съпруга ѝ Акис Цохадзопулос. От тогава до вчера Стамати бе подала пет молби с искането да бъде освободена. Основният аргумент в тях бе, че синът ѝ расте без никой от двамата си родители. Всички молби бяха отхвърлени от съдебния съвет.

Категории: Криминална хроника Вики Стамати Акис Цохадзопулос бягство затвор психиатрична болница
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus