Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спорове около втората американска военна база в Гърция

31 Май 2015 / 16:05:36  GRReporter
1023 прочитания

Диалогът между Гърция и САЩ относно сътрудничеството между двете страни и в рамките на НАТО се превръща в спор, който вече оказва влияние върху двустранните отношения. Спорната тема е създаването на военна база на остров Карпатос, според министъра на отбраната Панос Каменос.

Темата предизвиква реакции както в правителството, така и в СИРИЗА. Това е така, защото или никой в централата на правителството не иска тази дискусия да се води точно сега, или защото партията е против помпозния начин, по който Каменос представя въпроса.

Темата засяга присъствието и дейността на САЩ и на НАТО в един от нестабилните райони на планетата. Но според авторитетни дипломатически източници, това е само още една причина разговорите да бъдат сериозни и стабилни, за да се укрепи позицията на страната, като същевременно се гарантират националните интереси.

САЩ според същите източници са поискали от правителството да улесни създаването на допълнителна база за безпилотните самолети и други услуги. Американците смятат, че Кастели на остров Крит е подходящо място, по конкретно там, където се планира новото летище. Гръцките военни и дипломати не изгледат настроени положително и обсъждането е спряно за момента: правителствените приоритети сега са други.

Официалното предложение на Каменос е базата да се разположи на егейския остров Карпатос. Според дипломатически източник причината е, че островът се смята за демилитаризиран. Ако САЩ създадат база там, ще се промени съществено  дискусията около демилитаризирането на Додеканезките острови, което, както е известно, Гърция не приема.

Така се развива дискусия далеч от партиите и парламента. И защото нито СИРИЗА, нито Независимите гърци на Каменос искат търкания вътре в правителството, тя се води чрез публични заявления, намеци и косвени спорове. Отрицателното становище на СИРИЗА се представя със заявления от партизански тип от заместник-министъра на отбраната Костас Исихос. Той всеки път заявява, че създаването на база в Егейско море не е в плановете на  правителството. Това съответно предизвиква реакцията на министър Панос Каменос и така преобладава объркването. Каменос без колебание обявява почти всекидневно подкрепата си за сътрудничество със САЩ и НАТО, въпреки епизода с отмяната на срещата помежду им от неговия американски колега. Но СИРИЗА, макар че не оспорва ориентацията на страната, се затруднява да вземе решения, които ще предизвикат проблеми на правителството.

Както заявява за вестник Катимерини правителствен източник, тези теми така или иначе трябва да се одобрят от парламента, когато и ако има споразумение със САЩ и НАТО – нещо, което поне за момента не изглежда спешно.

Активността на министъра на отбраната и желанието му винаги да е една крачка пред СИРИЗА с действия, които не изглежда да са договорени, предизвиква безсилие в централата на правителството. Въпреки това препоръките към министрите и партийните кадри са да не се вдига много шум.

Същите източници смятат, че ако има споразумение с кредиторите, е много вероятно Ципрас да бъде поканен във Вашингтон за разговори по темата.

 

Категории: американска военна база Крит Карпатос министър на отбраната Панос Каменос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus