Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спорната личност на Янис Варуфакис

03 Август 2015 / 11:08:31  GRReporter
770 прочитания

Разкритията за съществуването на „План Б”, според който в Гърция е трябвало да се въведе национална валута чрез създаване на паралелна банкова система и кражба на публично оборудване и лични данни, предизвикаха поредния скандал около вече бившия финансов министър Варуфакис. В тази връзка ние ви попитахме в нашата анкета: „Смятате ли, че има достатъчно основания Янис Варуфакис да бъде изправен пред съд?”

По традиция започваме с обобщение на мненията и настроенията на читателите от българската страница на GRReporter. 45% от далите своя глас са на мнение, че със своите изявления Янис Варуфакис на практика признава, че е извършил държавна измяна. За 20% от нашите читатели някой се опитва да си измие ръцете, като превърне бившия министър на финансите в изкупителна жертва. 19% споделят мнението, че той може и да е виновен, но правораздавателната система най-вероятно няма да се задейства. 16% от читателите ни виждат във Варуфакис човек, който искрено се опитва да намери решение на гръцката криза.

Вотът на читателите на английската страницата на сайта ни е доста по-различен. 39% виждат в бившия финансов министър политик, който искрено е ангажиран с намирането на изход от кризата. 28% смятат, че неговите изявления са признание за държавна измяна. 20% от гласувалите в анкетата се съмняват, че правосъдната система ще се задейства и ще предприеме мерки. За 13% от читателите на англоезичната ни страница някой се опитва да си измие ръцете, като прехвърля цялата вина за случилото се около „План Б” само върху Варуфакис.

На гръцката страница на сайта ни читателският вот също не е еднозначен, дори е най-разпокъсан в сравнение с мнението на другите ни две читателски аудитории. 38% от читателите са убедени, че някой се опитва да си измие ръцете и да използва Янис Варуфакис като изкупителна жертва. 31% пък виждат у бившия финансов министър искрено търсещ изход от тежката криза професионалист. 24% застават зад тезата, че чрез своите изявления Варуфакис публично е признал, че е действал срещу интересите на Гърция и това може да се квалифицира като държавна измяна. Едва 7% се съмняват в ефективността на правораздавателните органи и не очакват от тях да предприемат необходимите действия.

Както виждаме, спорната фигура на Янис Варуфакис за пореден път успява да предизвика скандал със своите действия, които са нееднозначно приети от нашите читатели.

Във връзка с разгара на туристическия сезон, ние ви питаме в най-новата ни анкета: „Кой е любимият ви гръцки остров?” Горещото политическо лято добавя и политически оттенък на анкетата, затова не забравяйте да изберете правилната обосновка в отговорите под нея.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus