Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Според СИРИЗА фалитът е висша проява на национално достойнство

26 Май 2015 / 15:05:38  GRReporter
898 прочитания

В момент, когато Гърция се намира в най-критичното си състояние от началото на кризата и вероятността да не успее да погаси един от заемите на Международния валутен фонд на 5 юни е голяма, членове на кабинета и депутати от СИРИЗА твърдят, че страната не е заплашена от фалит.

В интервю по телевизия Mega TV заместник-министърът за социалното осигуряване Димитрис Стратулис дори заяви, че „най-катастрофалният сценарий за народа ни е продължаването на меморандумите”. В същото време той беше категоричен, че неизплащането на заема към МВФ е „висша проява на отговорност и национално достойнство” за Гърция.

„Ако си казал навреме, че няма да платиш няма да се предизвика кредитно събитие”, допълни Стратулис и подчерта, че след като държавата няма пари приоритетът на правителството не е да изплати заема, а заплатите и пенсиите, „както повелява уставът на ООН”.

„Винаги има алтернативни решения. Не трябва да има терор. В партията обсъждаме всички възможности и всички алтернативни решения”, каза Стратулис.  Той укори кредиторите на Гърция за това, че „единственото, което ги интересува е "намаляването на държавното финансиране на осигурителната система, а не изнамирането на нови източници на средства”.

В същия дух парламентарният представител на СИРИЗА Танасис Петракос заяви пред радио SKAI, че кредиторите на Гърция са по-уплашени от вероятността страната да не изплати заема към МВФ. „Те се страхуват много повече и потвърждават това”, каза той и допълни: „Правителството ще прецени всички параметри и ще вземе колективно решение. Ще се справим”.

По-рано в интервю за CNN финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че Гърция не може да изплаща големи заеми към МВФ без да е сключила споразумение с кредиторите. Той каза за пореден път, че страната не е получавала финансиране от тях от много месеци насам, затова оцелява със собствените си възможности и благодарение на огромните усилия, които полагат нейните граждани.

„В продължение на 4 месеца изплащахме задълженията си и използвахме докрай цялата ликвидност на страдащата ни икономика. Не можем да правим това завинаги”, заяви Варуфакис, който само няколко месеца по-рано твърдеше, че Гърция няма нужда от парите на кредиторите.

В края на интервюто той все пак изрази оптимизма си, че Гърция и нейните кредитори ще успеят да постигнат споразумение. За тази цел той прикани „институциите” (надзорната тройка) да се срещнат с Гърция, изминавайки ¼ от пътя.

Междувременно в свое интервю за телевизия SKAI евродепутатът от СИРИЗА Димитрис Стратулис заяви, че ако правителството загуби мнозинството си при гласуването на уговорените с кредиторите мерки за бюджетни съкращения, Алексис Ципрас ще трябва да обяви предсрочни избори.

В допълнение той беше категоричен, че „членовете на СИРИЗА, които нямат никакво участие в преговорите трябва да гледат своята работа и да не объркват нещата”. Според Пападимулис гръцкият кабинет се намира много близо до постигането на споразумение. „Нужно е политическото управление на Европа да развърже възлите, които бяха открити от технократите. Фактът, че г-н Ципрас има добра химия с канцлера Меркел е положителен фактор”, посочи той.

Според кореспондентката на вестник Катимерини в Брюксел Елени Варвициоти обаче кредиторите на Гърция не споделят оптимизма на гръцките управляващи, че ще бъде постигнато споразумение. 

Категории: Политика СИРИЗА преговори с кредиторите изплащане на заем към МВФ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus