Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Споразумението с кредиторите превърна тактика Ципрас в управник

13 Юли 2015 / 14:07:49  Анастасия Балездрова
1766 прочитания

17 часа след началото на срещата на върха на страните от Еврозоната Гърция и нейните кредитори сключиха споразумение. По този начин и буквално в последния момент страната избегна тоталната катастрофа, която щеше да предизвика напускането на общата европейска валута.

Сега правителството е изправено пред предизвикателството да прокара първия пакет закони, които съдържат предвидените в споразумението реформи и бюджетни мерки. Гласуването в петък показа ясно, че кабинетът е загубил парламентарното мнозинство и това предвещава промени.

За това какви ще бъдат те GRReporter разговаря със съветника по политическа комуникация Евтихис Вардулакис.

Г-н Вардулакис, какви политически промени се очакват във вътрешността на СИРИЗА след постигането на споразумението с кредиторите?

Мисля, че е една част от СИРИЗА няма да последва линията на премиера. Тези хора в продължение на много години следват конкретна реторика и стратегическа насоченост. Те не разполагат нито с необходимата тежест, нито с познанията и опита, за да разберат, че много от тези неща са отживелици. Затова смятам, че по време на гласуванията в парламента много от тях няма да подкрепят проектозаконите и те всъщност ще бъдат приети благодарение на положителния вот от страна на опозицията. Смятам за сигурно, че поне 13 депутати от СИРИЗА няма да ги подкрепят.

Тъй като засега не е възможно провеждането на предсрочни избори, поне не преди гласуването на определени закони, за известно време законодателната работа ще се извършва с подкрепата на опозицията. Но избори ще има съвсем скоро. Не зная дали това ще се случи след два или три месеца, но със сигурност вървим към такива.

Възможно ли е СИРИЗА да се разцепи?

В никакъв случай не мога да изключа тази вероятност. Защото ако напусналите депутати са много на брой, на изборите ще трябва или да се върнат обратно и да се кандидатират отново със СИРИЗА и да се унижат в определена степен, или да създадат отделна партия, която ще се намира по-ляво в политическия спектър. Така ще се опитат да влязат в парламента и да вземат със себе си част от спечелилия референдума негативен вот (61 на сто).

Смятате ли, че гръцкият премиер ще приложи ревностно споразумението?

На първо време няма да има друг избор освен да подкрепи проектозаконите за прилагането му. Зависи също колко издръжлив ще се окаже. От тук нататък Алексис Ципрас трябва да започне да управлява. Досега, през всичките 6 месеца, той не е управлявал нито за ден. Той непрекъснато се занимаваше с тактики, преговори и политически игри. Но сега назря моментът, в който от тактик той трябва да се превърне в управник. Не зная доколко е готов за това или дали няма пак да се подаде на изкушението да се върти около себе си и да измисля вътрешни врагове и т.н.

Как виждате бъдещето на настоящото правителство? Виждате ли нов състав на кабинета и с какво участие?

Не е възможно Ципрас да продължи със същия кабинет и да прокарва всички закони с подкрепата на опозицията. В даден момент ще трябва да ремонтира кабинета и да вкара в него нови лица с цел да помогне на опозицията да гласува в подкрепа на законите в парламента.

А проектозаконите, които ще въвеждат предвидените в споразумението бюджетни мерки и реформи не могат да бъдат прокарани без опозицията. Резултатът от гласуването в събота показа, че Ципрас вече е загубил парламентарното мнозинство.

Колкото до това дали ще включи в състава на кабинета представители на други партии, това засега не е ясно. Във всеки случай опозицията не иска да участва. Те искат Ципрас да продължи да е премиер и те да подкрепят критичните проектозакони, без да имат друга намеса.

Това не е ли доста безизходна ситуация?

Да, разбира се. Това е едно временно решение, просто защото законите трябва да бъдат приети, за да избегнем тоталната катастрофа. Но със сигурност не може да представлява дългосрочна перспектива.

Какво очаквате да се случи с председателката на парламента Зои Констандопулу, която не подкрепи правителството в преговорите?

Мисля, че не може да продължи да заема този пост. Ще я принудят да подаде оставка.

Съществува и мнението, че е възможно да бъде внесен вот на недоверие срещу нея.

Вижте, мисля, че пред вероятността да бъде свалена по този начин ще предпочете оставката. Но всичко зависи от това дали СИРИЗА ще предпочете по-твърдата линия. Със сигурност обаче не може да продължи да е председател на парламента и в същото време да пречи на законодателната дейност. Защото ако остане, тя на практика ще е опозиция на правителството. А то няма да понесе това. В определен момент опозицията ще внесе искане за вот на недоверие към нея и той ще получи необходимия брой гласове. Затова смятам, че ще ѝ кажат: „Подай оставка, защото иначе ще те свалим”.

Възможно ли е Зои Констандопулу да оглави лявата партия, която споменахте по-горе?

Да, не е изключено, защото като личност тя разполага с един много специфичен темперамент и не е ясно докъде може да стигне. Мисля, че ако стигне до фаза, в която няма да има връщане назад, тя ще се опита да оглави това политическо пространство. А то е налично. Те го подхранваха и подсилваха в продължение на пет години.

Очаквате ли социални вълнения?

Не. Мисля, че много хора се раздразниха от случилото се, но съществуват и други, които разбраха, че през цялото това време СИРИЗА говореше небивалици. Тоест настъпи едно насилствено съзряване на част от обществото. Разбира се, че ще има реакции и протести, но не мисля, че ще се стигне до сериозни сътресения.

Категории: Политика споразумение между Гърция и кредиторите парламент гласуване на прооектозакони опозиция предсрочни избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus