Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Споразумение до вторник, парламентът гласува новата програма в четвъртък

08 Август 2015 / 16:08:14  GRReporter
884 прочитания

Гърция върви към завършване на проекта за споразумение за трета спасителна програма до вторник, а отпускането на първия транш е вероятно да стане до 20 август, заяви източник, запознат със съдържанието на телеконференцията на Икономическата и финансова комисия, проведена в петък вечерта.

Разговорите напредват гладко и е вероятно да приключат през почивните дни, отбелязва същият източник. Ако според плановете до вторник бъдат готови проектът на меморандума за разбирателство и един актуализиран анализ за жизнеспособността на дълга, гръцкото правителство и парламентът се очаква да ги одобрят до четвъртък.

Финансовите министри на страните от еврозоната биха могли след това да се срещнат или да осъществят видеоконферентна връзка, за да одобрят споразумението за тригодишен заем на Атина, посочва същият източник.

Очаква се преди 20 август Гърция да ратифицира още един пакет закони, който ще включва различни реформи, едновременно с националните процедури по одобрение на споразумението, така че да получи навреме първия транш и да извърши плащането по гръцките държавни облигации, държани от Европейската централна банка, чийто падеж е на 20 август, добавя същият източник.

Всички работят по План Α — подписване на споразумение и отпускане до 20 август на първия транш от новия заем в размер на 86 милиарда евро, продължава източникът.

Преговорите започнаха на 20 юли, седмица след продължилата цяла нощ среща, на която лидерите на страните-членки на еврозоната постигнаха съгласие за начало на преговори с Гърция.

Според същия източник, не са били изразени сериозни разногласия между страните-членки на еврозоната по време на телеконференцията в петък, продължила около час, отчасти защото не е имало нещо, за което да е трябвало да се вземе решение.

Някои страни, на първо място Германия, са искали да се определят ясно ангажиментите за по-дългосрочни реформи, освен незабавните действия, които ще бъдат предприети, добавя източникът, цитиран от агенция Ройтерс.

 

 

 

Категории: споразумение меморандум спасителна програма транш
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus