Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Списъкът с реформи на Атина спъва преговорите с кредиторите

30 Април 2015 / 17:04:59  GRReporter
871 прочитания

Гръцкото правителство няма да представи, нито ще обсъди проектозакона, който включва предложенията му за фискални мерки и реформи на заседанието си по-късно днес. Според правителствени източници първоначално той трябва да бъде обсъден с кредиторите, а министерския съвет да се произнесе за крайните предложения.

Източници от Европейския съюз обаче смятат, че Атина не внася проектозакона за разглеждане от министерския съвет, тъй като в сегашния му вариант той не е възможно да бъде приет от кредиторите. Същите източници определят слуховете, че е възможно да има споразумение между Гърция и нейните кредитори до неделя като „безпочвени”.

По-рано днес правителствени източници настояваха, че вероятността от положителен обрат в посока сключване на споразумение до неделя е голяма, тъй като е бил постигнат голям напредък в преговорите.

По думите им се очаква премиерът Алексис Ципрас да проведе нов кръг от телефонни разговори с европейските си колеги, за да потвърди сключването на споразумението. „Атмосферата по време на заседанието на Euro Working Group беше добра и пренареждането на преговорната група е показателна за желанието на правителството да постигне споразумение”, допълват правителствените източници.

На заседанието на правителството се очаква да бъдат обсъдени последните развития около преговорите, вътрешнополитическата обстановка в Гърция и въпроси, свързани с подобряването на имиджа на кабинета. Очаква се да бъде обсъдена неговата стратегия през следващите дни.

Според източници икономическият екип ще информира останалите членове на кабинета за хода на преговорите и за наличните перспективи относно техния развой. Очаква се също да бъде подчертана нуждата от ускоряването им, защото според същите източници кредиторите също искат да бъде постигнато споразумение възможно най-скоро.

По време на дискусията се очаква да бъде обсъдена и вероятността от провеждане на референдум, „тъй като и премиерът, и много министри са на мнение, че ако предложеното от кредиторите споразумение надхвърля рамките на изразената на 25 януари народна воля, правителството ще трябва отново да поиска мнението на народа”.

Според същите източници Алексис Ципрас ще заяви на министрите си, че през следващите дни се очаква засилване на натиска и на „войната на ниво комуникация” и ще ги предупреди да бъдат внимателни в изявленията, които правят и да ги координират с комуникативния щаб на кабинета.

Според икономическото издание Bloomberg, което цитира изявления на представители на Еврозоната целта на Атина и кредиторите е да постигнат предварително споразумение до 3 май и то да бъде подписано на заседанието на Eurogroup на 11 май.

В същото време според  резултатите от социологическо проучване 78,1 на сто от гърците са за постигане на споразумение с кредиторите. Паралелно с това разликата между управляващата радикална левица СИРИЗА и основната опозиционна партия Нова демокрация е спаднала до 14,5 на сто.

Гръцки медии коментират, че под натиска на тези резултати и предупрежденията, че времето за постигането на споразумение от страна на кредиторите изтича правителството се готви да отстъпи от ред свои предизборни обещания. По-конкретно то обсъжда да не възстанови 13-та пенсия от тази година, да наложи единна ставка на ДДС на всички стоки с изключение на храните и лекарствата, както и да приватизира незабавно пристанищата в Пирея и Солун.

Категории: Политика заседание на правителството проектозакон реформи кредитори споразумение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus