Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Списъкът Лагард вече носи приходи

22 Април 2015 / 17:04:33  GRReporter
1065 прочитания

Управляващият директор на строителната компания ЕЛАКТОР Леонидас Боболас внесе в гръцката държавна хазна сумата от 1,8 милиона евро, за да избегне съдебно гонение за укриване на данъци.

Според гръцкия всекидневник Катимерини той се явил в атинската прокуратура, където заявил, че е готов да изплати сумата, за да бъдат прекратени предвидените в подобни случаи съдебни процедури.

Сумата от 1,8 милиона евро включва дължими данъци, изчислени в рамките на разследването на списъка Лагард и други казуси.

Бизнесменът бил заловен и отведен в прокуратурата по силата на заповед в рамките на процедурата за експресно правораздаване. Там той бил уведомен, че обвиненията, които ще бъдат повдигнати срещу него в случай, че откаже да изплати дължимите данъци са сериозни, както и че ще започне криминално гонение.

Същите източници посочват, че на Боболас бил даден срок, а понастоящем парите вече се намират в държавните каси. След това той бил освободен. Предварителното разследване по случая ще продължи и най-вероятно ще приключи с оневиняващо решение, след като Леонидас Боболас е изплатил цялата сума преди да бъде инициирано съдебно гонение срещу него.

Според съдебни източници общо недекларираните доходи на бизнесмена възлизали на 4 милиона евро. Сумата била изчислена в рамките на разследването на списъците на гърците със сметки в чуждестранни банки.

Вестник Катимерини посочва, че арестът на Леонидас Боболас не бил потвърден нито от него, нито от адвоката му. И двамата са били категорични, че той се е явил в прокуратурата доброволно.

Според източниците на изданието неговият баща – Фотис Боболас също е внесъл сума в размер на 8 милиона евро в резултат на резултатите от разследването на списъка Лагард.

В същото време Гръцката електрическа компания ДЕИ прекъсна електрозахранването на данъчното управление, което разследва най-състоятелните гърци и гръцки компании. Според официалното съобщение на компанията тя е била принудена да спре тока в целия комплекс от сгради, където се намира данъчното управление, заради неизплатени сметки в размер на 1 388 404 евро и неизпълнение на споразумението за разсрочено плащане.

От ДЕИ предполагат, че данъчното управление и останалите наематели на помещения са плащали своята част от сметките за ток, но управителите на комплекса не са изплащали цялостните суми и в резултат на това задълженията достигнали тази огромна сума.

Според съобщението в резултат на намесата от страна на министерството на финансите сред част от наемателите събрали сумата от 120 000 евро, която внесли в касите на ДЕИ и електроподаването било възстановено. От компанията все пак предупреждават, че ако сметките не се плащат навреме токът в комплекса ще бъде прекъснат отново.

Новината бе обсъдена нашироко в социалните мрежи с шеговити коментари от типа на: „Да видим за кого ще се застъпи министър Надя Валавани – за електрическата компания или за данъчното?”. Техните автори не пропускаха да подчертаят факта, че тя бе един от идеолозите на прословутото движение „Не плащам” през изминалите години.

Категории: Криминална хроника разследване укриване на данъци списък Лагард Леонидас Боболас Фотис Боболас прокуратура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus