Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Смехът на инвеститорите и г-н Ципрас

28 Септември 2015 / 15:09:36  GRReporter
1308 прочитания

Седмица след като спечели вторите през 2015 парламентарни избори в Гърция, Алексис Ципрас замина за Ню Йорк, където участва в извънредното съвещание на ООН за целите на устойчивото развитие до 2030.

В рамките на посещението си той взе участие и в 10-та годишна конференция на фондацията Clinton Global Initiative, където проведе разговор с бившия американски президент Бил Клинтън в присъствието на отбрана публика от политици и световни инвеститори. Гръцки анализатори коментират представянето му като катастрофално, като голяма част от тях отделят внимание на лошото познаване на английски език на Алексис Ципрас. За други обаче по-важният недостатък е тоталната неспособност на гръцкия премиер да се отзове на изискванията на конкретната аудитория.

В анализа си в гръцкия всекидневник Катимерини журналистът Пасхос Мандравелис описва как протече критичната за икономическото развитие на Гърция дискусия.

Освен всичко друго беше и този смях на присъстващите политици, инвеститори и личности, които оформят общественото мнение…Г-н Алексис Ципрас беше трагичен по време на разговора си с Бил Клинтън по врем на 10-та конференция на Clinton Global Initiative, която се проведе в неделя (27.09.2015).

Той бе смутен и напълно неспособен да отговори на конкретни въпроси, които му зададе бившият президент на САЩ. А те бяха въпроси, подобни на леки пасове, които той подаваше на гръцкия премиер, за да може да „вкара гол”. „Ако вечерям с хора, които обичат Гърция и биха искали да инвестират там, къде бихте искал да им препоръчам да инвестират? Имате ли списък на желани инвестиции?”, попита Клинтън и гръцкият премиер измърмори някакви объркани неща за присъстващите инвеститори (някои твърдят, че общото състояние на хората, които чуха и се посмяха с г-н Ципрас в хотел Шератон в Ню Йорк надхвърля 100 милиарда евро). Какво можеше да им каже? За инициативите на г-н Скурлетис (бивш и настоящ министър на околната среда и енергетиката – б.р.) по отношение на експлоатацията на златните мини в Халкидики или за противопоставянето на СИРИЗА на всяка, абсолютно всяка, инвестиция в Гърция?

Владеенето на английския език не беше най-големият недостатък на г-н Ципрас. Основният проблем беше, че той се озова в непознати води и беше принуден за пръв път да говори сериозно, без лозунги и високопарни изрази за икономическите перспективи на Гърция. И той отговори надве-натри, както по време на речта си в Лариса. Малко вино, малко море* и момчетата и момичетата, които са най-големият ресурс на страната. Основният проблем на г-н Ципрас и на СИРИЗА като цяло е, че не познават международната среда, в която Гърция е принудена да се движи. Това пролича и от катастрофалните, продължили седем месеца преговори, и от многото и продължаващи изявления на министрите за завръщане към остарели модели във всички сфери.

В навечерието на изборите през януари бях написал, че „утре гърците по всяка вероятност ще изберат първият министър-председател от епохата след възстановяването на демократичния ред в страната, който не е живял никога в чужбина. За щастие г-н Ципрас с напредъка си по английски показа, че може да учи бързо. Да се надяваме, че ще успее също толкова скоростно да запълни и липсите по история, които вероятно има, поради участието си в училищни окупации като ученик.Никой обаче не трябва да забравя, че докато „ме очакват вън дела и дни честити, как не видях кога са зидали стените! И никога не чух зидар, ни шум и екот, несетно от света отрязан съм навеки”.(Константинос Кавафис, Стени).

Вчера Гърция бе отрязана от вън още малко. Смехът на присъстващите за очевидното смущение на г-н Ципрас да отговори може и да е бил подигравателен, а може да е бил и състрадателен. Но и в двата случая, след това представяне никой няма и да си помисли да инвестира в страната.

*Игра на думи с популярна гръцка песен (б.р.)

Можете да видите видеоматериала от дискусията тук: 

Категории: Политика Алексис Ципрас Бил Клинтън Clinton Global Initiative дискусия инвеститори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus