Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След МВФ и Европейската комисия отказва да дойде в Атина

25 Юли 2015 / 16:07:10  GRReporter
890 прочитания

Преговорите с кредиторите в Атина ще се забавят допълнително, след като и ЕК промени становището си и представителите й няма да пристигнат днес в Атина.

Според източници от ЕК, интервюирани от електронното издание Capital.gr, още не е решено кога представителите на Комисията ще дойдат в Гърция. Това е така заради координацията с МВФ. Фондът вчера отложи идването си в Гърция, като заяви, че то няма да се осъществи, ако Атина не направи официално искане.

Срещите в Атина трябваше да започнат днес според официалните изявления на Министерството на финансите и на служители на ЕС. Според източниците решение на проблема ще се намери възможно най-бързо, тъй като 20 август е крайният срок за споразумението.

По информация на Capital.gr, банкерите са получили днес сутринта известие, че срещата им с кредиторите в Атина се отлага за понеделник.

Преговорите в Атина ще засягат новото кредитно споразумение и заема от Европейския стабилизационен механизъм ESM.

Основният сценарий предвижда бързо приключване на преговорите до 12 август. План Б предвижда кратко удължаване с нов мостов заем от Европейския механизъм за финансова стабилност EFSM, който ще покрие плащанията, като първото от тях е на стойност 3,2 милиарда евро към МВФ на 20 август.

Според източници от правителството, преди споразумението от 12 август кредиторите оказват натиск и за нов пакет от мерки

Участието на МВФ

Официалното искане, което МВФ очаква, за да дойде в Атина, беше споменато за първи път вчера от представителя на фонда Гери Райс. Такова искане е било изпратено вчера късно вечерта от финансовия министър Евклидис Цакалотос. Днес МВФ потвърди, че го е получил.
„Ще обсъдим с властите и с европейските партньори времето и условията на преговорите”, заявиха от фонда.

Участието на МВФ в програмата е необходимо, защото в противен случай сметките няма да излязат. Според правителствени източници финансирането чрез Европейския стабилизационен механизъм не достига необходимите 86 милиарда.

МВФ обаче има специални изисквания относно начините за комуникиране, достъпа до държавните служби, както и за пакета от мерки. И това е така, защото трябва да се реши дали ще продължи сега подготвяния от ЕС меморандум, или ще го замени със свой Меморандум за икономическа и финансова политика, който ще е по-строг от този на ЕС.

Консултациите

Вторият въпрос засяга мястото и начина на консултациите в Атина. Ако бяха дошли институциите на ЕС (ЕК, Европейската централна банка и Европейският стабилизационен механизъм), въпросът щеше да е решен. За момента е висящ.

Според правителствени източници ръководителят на преговорите от гръцка страна ще е председателят на Съвета на финансовите експерти Георгиос Хулиаракис, който водеше преговорите и на ниво Brussels Group.  

Фронтовете

Смята се, че първите дни ще са най-решаващи, защото ще се види кой какви нареждания е получил – дали ще преобладава по-меката гледна точна, която се видя в изявленията на Московиси, или ще надделеят онези, които настояват за повече мерки.

Най-сериозни различия ще има по следните теми:

- как ще бъдат разпределени мерките във времето, колко от тях трябва да влязат в сила веднага и колко през следващите тримесечия на тригодишния меморандум.

- финансовият дефицит, тоест мерките, които Гърция ще трябва да предприеме през следващите години, и клаузите в случай на неуспех.

 

Категории: МВФ Европейска комисия меморандум преговори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus