Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След 5 години и половина започна делото за палежа на банка Марфин

16 Декември 2015 / 17:12:01  GRReporter
643 прочитания

Делото за палежа на банка Марфин през май 2010 по време на митинг срещу първия меморандум, при който загинаха трима души, започна, но бе отложено за 14 януари. Това се наложи поради отстъствието на над 10 свидетели, чиито показания бяха сметнати за съществени. Затова със свое решение съдът разпореди принудителното им довеждане в съдебната зала при следващото заседание.

На подсъдимата скамейка са Теодорос Сипсас, 34-годишен, който според обвинителния акт заедно с други двама неизвестни съучастници е извършител на нападението с коктейли молотоф срещу клона на банка Мархин на ул. „Стадиу”, както и 34-годишният Павлос Андреев, който е заподозрян за нападението срещу книжарница „Янос” заедно с още трима неизвестни извършители.

Пет години след трагичните събития, белязали масовия протест срещу вкарването на страната в механизма за финансова помощ, и след четири отлагания на делото, роднините на жертвите са в съда очаквайки да бъде раздадена справедливост за смъртта на бременната Ангелики Папатанасопулу, на Параскеви Зулия и Епаминондас Цакалис, загинали в горящата сграда.

Срещу двамата извършители са повдигнати обвинения за умишлено убийство, взрив, изработване и притежаване на взривен механизъм, както и за злонамерено повреждане на чужда собственост.

В обвинителния акт се посочва: «На 5 май 2010 в Атина обвиняемият Теодорос Сипсас, намиращ се в спокойно състояние и действайки умишлено заедно с други двама неизвестни извършители, знаейки, че в двуетажната сграда на ул. „Стадиу” № 23 има хора, след като единият от двамата съучастници счупва витрината на сградата, на партера на която се намира клон на банката с наименование "MARFIN-EGNATIA BANK", а другият съучастник залива със запалима течност вътрешността на част от лявата страна на партера на същата сграда, Теодорос Сипсас хвърля в сградата запалено самоделно взривно устройство тип молотоф, предизвиквайки взрив и впоследствие пожар в посочената сграда, в резултат на който е причинена смъртта на бременната Ангелики Папатанасопулу, на Параскеви Зулия и Епаминондас Цакалис...».

Двамата обвиняеми са на свобода срещу парична гаранция, като Сипсас отрича от самото начало обвиненията и оспорва доказателствата на полицията, въз основа на които е обвинен в подпалвачество. След разпита му пред следовател бе възникнал спор между следователя и прокурора дали да бъде задържан или не, като от прокуртурата искаха неговото задържане, а следователят смяташе, че няма условия такова да бъде разпоредено. В крайна сметка съдебният съвет реши Теодорос Сипсас да бъде освободен срещу парична гаранция.

 

 

Категории: палеж клон банка Марфин дело обвиняеми коктейл молотоф
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus