Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Слаб интерес на световните медии към изборите в неделя

18 Септември 2015 / 16:09:13  GRReporter
1087 прочитания

На предизборните улици в Атина няма да видите чуждестранни кореспонденти да тичат с бележници  или диктофони в ръка, пише гръцкият всекидневник Катимерини. Нито пък се очаква в неделя след изборите в прес центъра в Запио да се струпат оператори, които ще се конкурират за най-добрия кадър на новия гръцки премиер. И какво толкова, че на 20 септември ще има избори, които гърците по презумпция вече наричат „критични”?

„Положих огромни усилия, за да убедя главната редакторка да ме изпрати в Гърция”, заявява пред Катимерини пратеник на световна информационна агенция. „Тези избори не предизвикват никакъв интерес. Споразумението е подписано и която и партия да ги спечели, ще е принудена да го приложи. Да би случайно да искаш да отидеш в Гърция за кратка ваканция”, били думите на главния редактор.

„СИРИЗА се разцепи и Ципрас вече не прилича на злия демон. Какво повече да разкажа?”, казва Федерика Бианки, репортер на италианското издание Еспресо. „Току-що завърших материала си за Гърция от офиса си в Рим”, допълва тя.

По всичко изглежда, че международните медии, дори и онези сред тях, които имат големи бюджети, към настоящия момент предпочитат да изпратят свои репортери по-скоро на островите Лесбос и Кос, отколкото в Атина. Някои от тях се опитват да комбинират двете теми, като дойдат в Атина само в деня на изборите. „Тема номер 1 е бежанският проблем. Гръцките избори им се струват съвсем маловажни. По всичко изглежда, че интересът към Гърция засега е изчерпан”, коментира изследователят от Гръцката фондация за европейска и международна политика Георгиос Дзогопулос. „В дните преди референдума бях получил 40 искания за интервю от чуждестранни журналисти, а сега само шест”, допълва той.

Умората изглежда многопластова. Читателите вече не се вълнуват от посветените на Гърция първи страници и подробните анализи за нейното икономическо и политическо състояние. Физическата умора също е фактор. Много журналисти прекъснаха отпуските си за референдума на 5 юли, след това проследиха от близо последния стадий на преговорите в Брюксел, в резултат на което почивката им се съкрати до няколко дни през септември. „Много бих искала да се намирам на Синтагма сега, но съм на почивка в Тайланд”, признава искрено журналистка от Германия.

Разбира се, не е изключено спадът в интереса да е временен. „Вероятността от голяма политическа промяна в Гърция или Grexit се отдалечи”, отбелязва Мария Маргарони, кореспондентка на The Nation и сътрудничка на The Guardian и BBC от Лондон. „Сега погледите са насочени към потенциалните носители на промени, преразпределенията в партията на Лейбъристите и изборите в Португалия и Испания”.

Според нея „Гърция ще се озове отново в епицентъра на медийния интерес при вероятни негативни оценки в изпълнението на задълженията по спасителната програма след около пет месеца”.  Тези дни Маргарони не се намира в Атина. „От списанието не поискаха да замина, а и аз нямах силите. Така или иначе смятам, че хората нямат какво да ни кажат в момента”.

Категории: МедииПолитика гръцки извори чуждестранни кореспонденти медиен интерес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus