Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ситуацията е благоприятна за Нова демокрация, но не е изключено гърците да дадат втори шанс на Ципрас

04 Септември 2015 / 20:09:38  Анастасия Балездрова
1309 прочитания

От седмица Гърция се намира в една от най-кратките предизборни кампании през последните години. Социологическите проучвания показват, че борбата за първото място между СИРИЗА и Нова демокрация ще бъде дерби, като през последните дни консерваторите вземат превес.

По всичко личи, че в следващия парламент ще влязат поне седем партии, а какъв ще бъде съставът на следващия – със сигурност коалиционен – кабинет остава неясно.

Гръцките избиратели ще имат възможността да проследят два предизборни дебата. В първия, който ще се състои на 9 септември ще участват лидерите на всички партии, а на втория, на 14 септември – двамата претенденти за премиерското кресло Алексис Ципрас и Евангелос Меймаракис.

Според политическия анализатор Сакис Мумдзис нещата за лидера на Нова демокрация са по-лесни, тъй като партията му отива на изборите с ясна политическа линия. За разлика от него Алексис Ципрас залага единствено на негативното отношение на избирателите към старата политическа система, бе з да им представи ясен план за това как той би управлявал страната след пълната промяна в своята политика и подписването на третия меморандум за финансова помощ.

В интервю за GRReporter анализаторът представи преценката си за изборния резултат и вероятните правителствени коалиции.

Г-н Мумдзис, СИРИЗА и Нова демокрация се очертават като водещите политически сили в Гърция. Независимо коя от тях ще спечели изборите, разликата между тях ще е малка и вероятно ще се наложи да управляват заедно. Смятате ли, че ще се стигне до такава коалиция и ако не, какви са другите възможности?

По всичко личи, че в следващото правителство ще участват три партии. Основна сред тях ще бъде партията, която ще спечели мнозинството от гласовете. Предполагам, че останалите две ще са Потами и ПАСОК.

Ако вземем предвид изявленията на представителите на СИРИЗА, съществува една малка вероятност партията да реши да състави правителство на основата на противопоставянето с меморандума за финансова помощ. Тоест да потърси за коалиционни партньори партията Народно единство на Панайотис Лафазанис и Комунистическата партия. Не знам доколко броят на депутатските места ще позволят този сценарий, но той все пак има шанс да се осъществи.

Смятам, че Потами и ПАСОК ще успеят да влязат в следващия парламент, както и че общо ще имат около 30 депутати. Ако те бъдат добавени към 125 - 130 депутати на партията, която ще спечели изборите и съответно бонуса от 50 депутатски места, съставянето на трипартийно правителство ще бъде съвсем реално.

Вероятността да се състави кабинет с участието на всички парламентарни сили ми се струва както трудно постижимо, така и нефункционално.

Ако СИРИЗА спечели изборите ще премине през един мъчителен процес на съставяне на правителство. Във вътрешността на партията съществува много силна тенденция срещу коалирането със стари партии или такива, които са гласували меморандуми. Тази тенденция приближава СИРИЗА към коалиция с Народно единство, Комунистическата партия и която и да е друга сила, която се противопоставя на меморандумите и ще успее да влезе в парламента.

Лично аз не виждам как в СИРИЗА могат да просъществуват двете тенденции. „Движението на 53-та”, което се предполага, че е обединено около Алексис Ципрас и чийто водач е бившият финансов министър Евклидис Цакалотос заявиха, че са против коалиция с ПАСОК и останалите партии, които са гласували и подкрепили меморандумите. Ситуацията е изключително неясна.

Възможно ли е нещата да стигнат до пълна безизходица?

Ако СИРИЗА спечели изборите е твърде вероятно. Ако ги спечели Нова демокрация няма да има никакъв проблем. Тя ще се коалира с Потами и ПАСОК. Възможно е да включат в коалицията и Съюза на центристите на Василис Левендис, ако влезе в парламента.

Но не мисля, че Нова демокрация желае СИРИЗА да участва в такава правителствена коалиция. Изявленията на нейния лидер Евангелос Меймаракис в тази посока са предизборни. Той иска да си създаде профил на обединител. Но в действителност няма за какво да приобщи и СИРИЗА. Опитът на Андонис Самарас с Демократичната левица беше много мъчителен. Тя поставяше пречки в почти всички решения на неговия кабинет. А следващото правителство трябва да изпълни меморандума скоростно. Следователно то трябва да е хомогенно.

Тоест, ако СИРИЗА спечели изборите е вероятно да има нови избори?

Да, това е много вероятно. Ще бъдат третите избори в рамките на една година.

А налични ли са финансите за това?

Вижте, аз очаквах, че страната ще рухне, но нещата вървят по някакъв начин. Имаме капиталов контрол, но все пак пенсиите се внасят и т.н. Предполагам, че няма да има проблем да имаме нови избори до края на годината. Освен това, чуждестранните ни партньори вече ни опознаха напълно и проявяват разбиране.

С това искам да кажа, че не трябва да смятаме, че изборите ще решат проблема изцяло.

Все още е рано за прогнози въпреки социологическите проучвания. Дори не знам доколко те отразяват реалното съотношение между партиите, като се има предвид неуспехът им да предскажат резултат от референдума.

Усещането ми е, че колкото се доближаваме до изборите, толкова динамиката на Нова демокрация се покачва. Тя има политическа линия, докато СИРИЗА няма. Това е и основният проблем на СИРИЗА. Силната карта на радикалната левица е Алексис Ципрас, който обаче вече не е толкова „свеж” в очите на избирателите.

От друга страна Евангелос Меймаракис е една приятна изненада за Нова демокрация и смятам, че дори с малка разлика, консерваторите ще спечелят изборите и бонуса от 50 депутатски места. Ако се вземат предвид и вътрешните проблеми, пред които СИРИЗА ще се изправи след тях, за Нова демокрация няма да е трудно да постави нещата в правилната посока.

Категории: Политика предсрочни избори СИРИЗА Нова демокрация коалиционен кабинет социологически проучвания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus