Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА заплашва кредиторите с кредитно събитие

03 Май 2015 / 12:05:25  GRReporter
871 прочитания

В момент, когато преговорите в Брюксел стигнаха до задънена улица, представители на правителството и депутати от СИРИЗА отправят предупредителни изстрели през последните часове срещу кредиторите.

„Ако европейците не отстъпят, след 15 дни ще имаме кредитно събитие”, предупреди чрез телевизия Скай депутатът от СИРИЗА Никос Маниос. Що се отнася до публикациите, че заместник-министърът на отбраната Никос Тоскас е използвал хеликоптер на Националния център за спешна помощ, за да пътува до Егио на среща с руски инвеститори, Маниос коментира, че „е против тези практики”.

„Замръзнах, когато чух за 15-те дни срок на г-н Маниос”, коментира депутатката от Потами Христина Тахиау.

„Ако стигнем до задънена улица, ще се отвори кутията на Пандора, и в резултат  ще се засили и икономическата, и геополитическата нестабилност в международен план”,  предупреждава от своя страна в неделния брой на вестник Авги държавният министър Алекос Фламбурарис.  

„Стъпка напред, две назад в Брюксел”, коментира на страницата си Движението на активните граждани на Манолис Глезос. На страницата е публикувана снимка с плакат, на който пише „Нито крачка назад!”.

 „Гърция не може да продължи да се движи само чрез паниката и тероризма на еднопосочната улица и без никаква закрила, нито  с катастрофални доктрини, които й предлагат да има чуждестранни попечители. А под тяхната власт страната неведнъж се е сблъсквала с национални и икономически трагедии”, отбелязва министърът на производствената реформа Панайотис Лафазанис в интервю за неделния брой на вестник Катимерини.   

Междувременно, драматично послание към правителството да приключи преговорите с кредиторите отправи председателят на Съюза на гръцките банки и управител на Националната банка Лука Кацели.  „Всички сме на предела, трябва да се сключи споразумение, трябва да бъдат направени взаимни отстъпки и от партньорите, и от правителството”, отбеляза тя за телевизия Alpna, и допълни, че „Гръцката банкова система е на границата на силите си”.

„Надяваме се  да има споразумение, за да се премахне пречката за финансирането на банковата система чрез ценни книжа, защото днес банките получават финансиране от Европейската централна банка само чрез Механизма за спешна ликвидност ΕLA”, заяви Лука Кацели.

Що се отнася до проблемите при преговорите, тя ги нарече „родилни болки”.

Относно проблема с изплащането на пенсиите миналата седмица, Кацели поясни, че той е бил от технически характер, но размерите, които придоби скандалът, показва създалата се в обществото атмосфера.  

От своя страна, високопоставени пазарни фактори  алармират за бедствие чрез неделния брой на вестник Катимерини, и настояват незабавно да се сключи споразумение. 

 

Категории: СИРИЗА заплахи кредитно събитие Лука Кацели споразумение с кредиторите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus