Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА взима селскостопанските дотации, за да плаща на кредиторите

03 Март 2015 / 11:03:16  GRReporter
1030 прочитания

„И камъните ще изстискаме” заяви Янис Варуфакис и показа ясно, че приоритетът на правителството е да се платят траншовете по кредитите, главно към МВФ.

Въпросът е все пак от къде ще дойдат парите, за да се покрият тези нужди. Според някои информации на мушката са попаднали дотациите за земеделците, разходите за болниците, както и резервите на осигурителните каси.

Дотации от 200 милиона евро за селските стопани ще сменят получателя си

Средствата по европейските програми за гръцките селски стопани възлизат на около 200 милиона евро. Очаква се те да сменят получателя си и да бъдат използвани от държавата за покриване на финансовите й нужди.

Според skai.gr, решение, подписано от министъра на производствената реформа Панайотис Лафазанис и заместник-министъра на финансите Димитрис Мардас, предвижда да се използват именно парите от европейските програми. Според въпросното решение касовата наличност на Агенцията за плащания и контрол на дотациите от ЕС ще трябва да бъде прехвърлена от търговските банки в Банката на Гърция, за да бъдат използвани  средствата за финансовите нужди на държавата. Тези суми според информациите надминават 200 милиона евро.

Болници от цялата страна – под ножа

В рамките на опитите за ограничаване на държавните разходи под „ножа” попадат и гръцките болници. По нареждане на Министерството на финансите се очаква през март да бъдат орязани  51% от бюджета им.

Според документи, публикувани в неделния брой на вестник Вима, министерствата на финансите и на здравеопазването призовават ръководствата на болниците да покрият през март нуждите си (заплати, покупка на материали и услуги) с 49% от средствата, с които са разполагали през февруари или януари на миналата година. Ако през януари 2014 общите разходите на болниците са възлизали на 99 740 000 евро, то през март 2015 е одобрено превеждането на 43 353 062 евро, докато бюджетът им всъщност предвижда общо 87 726 680 евро.

Целта е, както изглежда,  министерствата да успеят да постигнат максимално удължаване на периода, в който държавата ще може да покрива нуждите си без кредити.

Успоредно с това, с орязване на разходите и на други министерства ще бъде направен опит да се намерят  1,4 милиарда евро, които Гърция трябва да плати на МВФ.

Опровержение от Курублис

В същия момент министърът на здравеопазването опровергава публикациите и отбеляза: „Финансирането на болниците се покрива от наличните средства на здравните учреждения в банките и от бюджета на министерството. Онези болници, които нямат пари в банките, са получили цялата сума от министерството”.

Какво ще стане с резервите на осигурителните каси

В правителството се обмисля за покриване на финансовите нужди да бъдат използвани резервите на осигурителните каси и на други държавни институции. Въпросът тук е доколко по този начин ще бъде събрана необходимата сума. Тези резерви и в миналото са били използвани, и в тях не е останало много.

Но с решението на Мардас и Лафазанис за използване на селскостопанските субсидии се отваря и пътят  за други подобни действия по отношение на осигурителните каси, защото държавната хазна се нуждае от техните средства.

Главният секретар по общественото осигуряване Георгиос Романиас отбеляза, че няма проблем с ликвидността в касите и че техните резерви са достатъчни.

Министерството на финансите: има и алтернативни начини

В същото време, висш представител на Министерството на финансите отбеляза, че има и алтернативни решения за справянето с проблема на ликвидността през март, без обаче да пояснява детайлите.

Колко трябва да плати Гърция през март?

Осведомени източници предупреждават, че ако не се предприемат навременни действия от правителството, съществува риск от кредитно събитие, което да доведе до фалит.

Финансовите нужди на държавата се пресмятат на около 7 милиарда евро. От тях около 3,2 милиарда са траншовете на МВФ и плащания по облигациите, собственост на чужденци. Остатъкът от около 3,8 милиарда евро засяга съкровищни бонове, притежавани от държавни институции и местни банки.

Категории: селскостопански дотации орязване на болнични бюджети осигурителни каси резерви плащания към МВФ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus