Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА се скара и с FIFA и UEFA

23 Април 2015 / 11:04:05  GRReporter
1191 прочитания

Новият проектозакон на гръцкото министерство на спорта открива нови фронтове на кабинета на СИРИЗА и Независимите гърци. Гръцката федерация по футбол се обяви против повечето от предвидените в текста промени и поиска съдействие от страна на международната и европейската федерации по футбол FIFA и UEFA.

От гръцката федерация представиха текста на писмо от страна на техните ръководства, в което се посочва, че ако проектозаконът бъде приет от гръцкия парламент, гръцките отбори  няма да могат да участват в европейските и международните футболни първенства. „При създалите се условия ви информираме, че ако проектозаконът бъде приет със съдържанието, с което бе внесен не ни остава нищо друго освен да възложим казуса на компетентните органи на FIFA и UEFA. Те ще трябва да приложат предвидените санкции, които включват и изключването на Гръцката федерация по футбол”, пишат генералният секретар на Международната федерация по футбол Жером Валке и генералният секретар на Европейската федерация по футбол Джани Инфантино. „Прекъсването на членството на Гръцката федерация по футбол ще означава, че никой гръцки отбор, включително и футболните няма да може да участва в организираните от FIFA и UEFA първенства. Отмяна на санкцията ще е възможна само при завръщане към предишното положение, което на практика означава анулиране на закона”, се допълва в писмото.

Първата реакция на гръцкия заместник-министър на спорта Ставрос Контонис беше: „Не приемам ултиматуми”. Той заяви, че е убеден в правотата на предвидените в проектозакона промени, както и че не е сигурен, че те биха могли да предизвикат изключването на Гръцката федерация по футбол. Късно снощи той призова към диалог с ръководствата на FIFA и UEFA, като подчерта, че двете федерации също носят отговорност за корупцията в гръцкия футбол.

Най-спорното нареждане на проектозакона е член 19, в който се предвижда, че държавата контролира и регулира всички свързани със спорта въпроси. В речта си в парламента преди два дни  Контонис посочи, че държавата признава самоуправлението във футбола, но допълни: „По никакъв начин не можем да оставим без контрол сектори, където се ползват държавни пари. Ние сме за самоуправлението, но също искаме всички федерации да се управляват и контролират по единен начин без изключения. FIFA и UEFA са международни организации, които се подчиняват на швейцарското законодателство. Гръцкият парламент е мястото, което издава закони по силата на директното нареждане на гръцкия народ”.

В коментар за писмото на ръководствата на FIFA и UEFA заместник-министърът на спорта посочи: „Фактът, че още преди началото на тридневните дебати в компетентната парламентарна комисия, където предстои да бъдат обсъдени подробно предложенията на партиите и  заинтересованите институции, международните федерации бързат да изпреварят решението на гръцките депутати като отправят заплахи за прекъсване на членството на Гръцката федерация по футбол предизвиква много въпросителни. Става ясно, че те не се интересуват от решаването на проблемите в гръцкия футбол, за които носят голяма отговорност в качеството си на контролни органи спрямо гръцката федерация, но и се опитват да съхранят корупцията, срещу която се бори нашето правителство на социалното спасение по обиден за гръцкия народ и най-вече за гръцките запалянковци начин”.

Обсъждането на проектозакона от парламентарната комисия по въпросите на културата и спорта ще се проведе следващата седмица. Председателят на футболния клуб Панатинайкос Янис Алафузос заяви, че прекъсването на участието на гръцките отбори в европейското футболно първенство „не е решение, а катастрофа”. От своя страна ръководството на Олимпиакос изпрати писмо до гръцките депутати, в което застава зад позицията на Гръцката федерация по футбол. 

Категории: ПолитикаСпортФутбол проектозакон самоуправление FIFA UEFA писмо гръцки футболни отбори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus