Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА се надява на 18 август да се постигне споразумение за новата спасителна програма

02 Август 2015 / 11:08:45  GRReporter
759 прочитания

След пет месеца преговори, една банкова ваканция и един референдум, правителството е оптимистично настроено, че на 18 август новото споразумение ще влезе в парламента. Така или иначе остават само две седмици това да бъде потвърдено или опровергано.

Според графика, съставен на Срещата на върха на 12 юли, на 18 август новата спасителна програма трябва да бъде гласувана в парламента.

„Не бройте дните, които остават, а часовете, а те са само 360”, казва министър, който следи отблизо преговорите. Той отбелязва, че консултациите са денонощни.

Натискът на квартета

Близки до преговорите правителствени източници не потвърждават и не опровергават информациите за строги мерки, искани от квартета на кредиторите (или, както Юнкер го нарича, Quadriga). Те обаче не говорят и за битка, а представят образа на една „дискусия с равностойни аргументи” и оптимистично предвиждат, че в края „най-лошото ще бъде избегнато”.

Например, новият министър на енергетиката (на мястото на Панайотис Лафазанис) Панос Скурлетис, казва, че кредиторите на този етап приемат приватизацията да се отбележи със звездичка и да бъдат обсъдени алтернативни решения, които правителството ще представи до дни.

За „смешна” е смятана дискусията за възраст за пенсиониране от 72 години, но същевременно не отричат отмяната на ранното пенсиониране (и то от 1 юли). Самият Ципрас се изказа положително за това в неотдавнашно интервю (обсъждат се практически въпроси, като например какво ще стане с онези, които са придобили право на ранно пенсиониране по съществуващите разпоредби и вече са напуснали работа, за да подадат искане за пенсия, или как ще бъдат третирани военните и моряците).

По горещата не само за правителството, но и за опозицията тема за данъчното облагане на земеделските производители, правителството настоява за прилагане на новите мерки през следващите 2 години, а не веднага. Това е така, за да се „изгражда постепенно новата система на данъчно облагане”, както казват.

Към спорните въпроси принадлежат и исканите от кредиторите промени в заетостта – групови съкращения, нова минимална заплата (в момент, когато правителството е поело ангажимент да се върне минималната заплата отпреди меморандума), както и промени в синдикалните закони, като се наблегне на начина за вземане на решения за стачка.

Що се отнася до държавния сектор, големият проблем са промените в специалните заплати. Според същите източници, подлежат на обсъждане незабавните уволнения на осъдени държавни служители чрез ускоряването на дисциплинарните процедури и връщането на атестацията за работещите в образованието.

Към подлежащите на обсъждане теми принадлежат и инструментите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за промените на стоковата борса, като двойката Статакис-Цакалотос е напреднала много в преговорите от април насам. Отварянето на професиите (на инженери, нотариуси и др.) не се смята за „гореща” тема.

Избори в студа

Политическият въпрос е как ще мине споразумението. От правителството отговарят: както минаха мерките, като смятат за сигурно, че 30-32 депутати от СИРИЗА ще гласуват против.

Не е много вероятно премиерът да използва това гласуване като вот на доверие, тъй като това носи риск от незабавни избори в началото на септември, ако „Лафазанисовците” гласуват против.

„Има различни менения за времето на изборите, но най-вероятно ще е застудяло”, казва правителствен източник. Както обяснява той, „няма смисъл да ходим на избори, ако нямаме споразумение за дълга”. За него, както е известно, трябва първо да се чака оценката през октомври.

Не на правителство със специално предназначение

Кабинетът не обсъжда съставянето на ново правителство със специално предназначение или на националното съгласие с участието на представители от Нова демокрация, ПАСОК и Потами.

„Няма да предадем народа, той отхвърли представителите на фалиралата политическа система, които отново се опитват да излязат на сцената през задната врата”, заяви правителственият представител Олга Геровасили.

За разлика от нея, Дора Бакояни настоява да се създаде правителство „на националното единство”, независимо дали ще има избори или не.

Категории: правителство преговори споразумение спасителна програма горещи теми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus