Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА пред тотален разпад

25 Август 2015 / 12:08:38  GRReporter
896 прочитания

Дни преди официалното обявяване на предсрочните избори, чиято дата също остава да се уточни, радикалната левица СИРИЗА е на път да се разпадне.

Началото бе поставено след отцепването на 25 депутати, които се присъединиха към новосформираната партия на бившия министър и лидер на Лявата платформа в СИРИЗА Панайотис Лафазанис – Народно единство. Коментатори твърдят, че тя вече контролира почти една трета от СИРИЗА.

Въпреки че все още не е напуснала СИРИЗА, председателката на парламента Зои Констандопулу открито се противопоставя на ръководната група, като твърди, че тя е предала програмата, с която партията спечели изборите през януари и е враждебно към онези депутати, които остават твърдо зад нея.

Поради несъгласие с решението на Алексис Ципрас да сключи споразумение с кредиторите на Гърция, което принуди мнозинството от депутатите да гласуват за приемането на третия и най-тежък меморандум за финансова помощ, вчера оставка подаде секретарят на СИРИЗА Тасос Коронакис. Според източници той обвинил групата около Ципрас, че е пренебрегнала напълно партията при вземането на важни решения.

Часове по-късно съпрузите Теодорос Дрицас и Тасия Христодулопулу – министри на корабоплаването и миграционната политика в кабинета на СИРИЗА и Независимите гърци обявиха, че няма да се кандидатират на предстоящите избори.

Както Коронакис, така и те са членове на „течението на 53-та” в СИРИЗА. То представлява една вътрешна организация – „лаборатория” за водещи партийни представители, към която принадлежат и министърът на финансите Евклидис Цакалотос, бившият правителствен говорител Гавриил Сакеларидис и други изтъкнати партийни представители.

Вчера в социалните мрежи се появи текст на композитора – певец Статис Дрогосис, с който той съобщи, че напуска СИРИЗА. „Ципрас не се довери на партията си. Предпочете да ѝ придаде декоративна роля. И така създаде една малка група, с която да управлява.

Но щеше да бъде добре ако поне той имаше някакъв план. Дори и десен. Експериментирахме на гърба на гръцкия народ. Ние затворихме банките. Свикахме един референдум (аз го подкрепих, но по други причини), който беше действително за присмех. И докато хората бяха смели и затвориха ушите си за виковете на папагалите (има предвид журналистите от традиционните медии – б.а.), Ципрас премина на страната на положителния вот за няколко часа. В резултат на неспособността си икономическият екип на СИРИЗА влоши ситуацията в страната за 6 месеца. Да, другари, вярвам, че донесохме на страната най-лошия меморандум и увеличихме безработицата.

Можех да преглътна всички тези неща. Да остана в партията и да се боря. За жалост обаче има много други тъмни петна.

Ако приемем, че подписването на споразумение беше единственият път, защо разделихме хората през всички тези години? Защо Самарас (бившият премиер и лидер на Нова демокрация) да е предател, а Драгасакис (вицепремиер и координатор на икономическата политика в кабинета на Ципрас) не е? Защо не предприехме завоя по-рано? Защо не пристъпихме към разрив (с кредиторите – б.а.) по-рано? Защо в продължение на 7 месеца не направихме нищо за корупцията? За що системните медии ни подкрепят?”, се посочва в статуса – манифест на музиканта.

От миналата седмица поне трима депутати се противопоставиха на промяната в политиката на СИРИЗА и съобщиха, че имената им няма да фигурират в партийните бюлетини. Очакванията са, че през следващите дни ще има масово оттегляне от партията. Те смятат, че СИРИЗА, в досега познатия си вид, вече не съществува и критикуват остро лидера Алексис Ципрас.

Според източници утре се очаква заседание на солунските членове на „течението на 53-та”, на което се очаква те да решат да напуснат едновременно партийните органи на СИРИЗА и дори да се присъединят към партията на Лафазанис.

С интерес се очаква позицията на младежката организация на СИРИЗА, понеже мнозинството от членовете ѝ се противопоставиха открито на меморандума, а една част от тях подкрепят излизането на Гърция от Европейския съюз.

Категории: Политика СИРИЗА разпад критика срещу Алексис Ципрас Народно единство Панайотис Лафазанис меморандум предсрочни избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus