Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА отхвърли избора на Варуфакис за представител в МВФ

01 Юни 2015 / 13:06:12  GRReporter
699 прочитания

Елена Панарити няма да бъде представителят на Гърция в Международния валутен фонд. Тясната сътрудничка на финансовия министър Янис Варуфакис съобщи това сама в открито писмо.

Действието ѝ бе провокирано от серия негативни реакции от страна на депутати от СИРИЗА. По-рано днес 43 от тях, а сред тях и двамата парламентарни представители на партията се обявиха категорично против нейното назначение, като подписаха общо писмо до правителството.

Повечето от упреците бяха свързани с факта, че Елена Панарити започна политическата си кариера в Гърция като депутат от републиканската листа на ПАСОК, когато лидер на социалистите беше Георгиос Папандреу. Тя беше един от икономистите, които бяха афиширани от тогавашния кабинет като експертите, които ще помогнат на Гърция да излезе от кризата.

В допълнение в качеството си на депутат Елена Панарити бе гласувала в подкрепа на първия меморандум за финансова помощ към страната. Този факт бе достатъчен за много от депутатите от СИРИЗА да определят нейния като „най-неподходящия от серията неподходящи избори”.

Според гръцки медии от сутринта членове на екипа на Алексис Ципрас се свързали с всички протестиращи с цел да предотвратят вероятността писмото да бъде подписано и от други депутати, като ги уверили, че въпросът ще бъде решен.

В писмото си Панарити посочва, че в тази ситуация ѝ е „невъзможно” да приеме назначението „след негативните реакции от страна на депутати и представители на СИРИЗА”.

Нейното оттегляне беше въпрос на време след снощната среща на Янис Варуфакис с Алексис Ципрас, от която финансовият министър си тръгна доста умислен. На нея било взето решение проблемът да бъде решен чрез отказа на Елена Панарити да приеме назначението по собствена инициатива.

Въпреки това обкръжението на гръцкия министър-председател продължава да подкрепя напълно финансовия министър, който също бе съветник на Георгиос Папандреу по време на неговия премиерски мандат. Сътрудниците на Алексис Ципрас подчертават, че Елена Панарити не е била избрана едностранно от Янис Варуфакис, а е била приета след гласуване сред членовете на икономическия екип на гръцкото правителство.

Категории: Политика Елена Панарити представител на Гърция в МВФ Янис Варуфакис реакции на депутати от СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus