Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА няма да превръща Гърция в енергийна бананова република

11 Март 2015 / 19:03:34  Анастасия Балездрова
937 прочитания

„Либералните дерегулации на енергийни пазар, които се проведоха през последните години по настояване на Европейския съюз и тройката, както и сегментирането на държавни компании не просто не спомогнаха за възстановяването на икономиката, а напротив – задълбочиха кошмара за страната ни, като влошиха енергийната бедност и икономическата рецесия”. Така вижда новият гръцки кабинет опитите за реформи и приватизации в енергийния сектор, които бяха започнати от предишното правителство.  

В речта си пред участниците в годишния енергиен форум Athens Energy Forum 2015 ресорният министър на реорганизацията на продуктивността, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис подчерта, че Гърция е много малка, за да „продължи да е един вид икономически протекторат на тройката, който ще се допълва и от един режим на енергийна бананова република”.

снимка: AP Photo/Yorgos Karahalis

Той допълни: „Гърция и правителството ѝ няма да се превърнат в пионка за едностранни енергийни избори или оси в името на някаква си, представяна като необходима диверсификация на енергийните доставчици на Европейския съюз”.

В края на речта си Лафазанис все пак посочи, че Гърция има амбициите да се превърне в енергиен възел в Европа. В тази връзка, по думите на министъра, правителството подкрепя изграждането на газопровода TAP и интерконекторната връзка между Гърция и България IGB и цели да спечели компенсиращи ползи за „страната и народа”.

Мнението, че Гърция е добре позиционирана, за да се превърне в успешен транзитен възел в рамките на Южния коридор изразиха повечето от участниците във форума. Според посланика и директор на Международния център за отбранителни изследвания Матю Брайза „най-лошото, което може да направи Атина е да предприеме стъпки назад в полза на монополите и да не се възползва от създадената среда”.

Той подчерта, че САЩ подкрепят напълно проекта TAP, тъй като „за да се подкрепи един проект, той трябва да има търговско значение”. В допълнение Брайза посочи, че към него могат да се включат доставки от различни източници, сред които страни като Туркменистан, Иран и Северен Ирак.

„Проектът навлезе в нова фаза. В момента инвестираме в инфраструктурни проекти в Албания, тъй като се нуждаят от реновиране”, съобщи директорът по международните въпроси на TAP Майкъл Хофман. Той допълни, че консорциумът има пълната подкрепа от страна на правителствата на страните, през които газопроводът ще преминава, включително и на гръцкото. „TAP поставя Гърция в центъра на енергийната карта на Европа. Той ще създаде работни места и ще носи приходи на държавата всяка година”.

В енергийния форум взе участие и Елио Ругери – главен изпълнителен директор на компания IGI Poseidon S.A. Той посочи, че интерконекторът между Гърция и България IGB ще е първата реализирана част на Южен поток и целта е той да заработи през 2018. „Въпреки че е малък по размер той ще бъде важен проект за региона, тъй като ще може да свърже не просто Гърция с България, но и да се разрасне и към съществуващата в Румъния и изграждащата се в Сърбия мрежа”.

По време на дискусията бе поставен резултатът от срещата между българския премиер Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев миналата седмица в София, които се обявиха за рестарт на проекта Nabucco и обединяването му с газопровода TAP. Майкъл Хофман обаче отхвърли тази възможност с думите: „Договорите за доставки на газ са за 25 години, така че не виждам реални шансове това да се случи”.

Категории: Политика енергетика приватизации газопровод TAP Athens Energy Forum 2015 Панайотис Лафазанис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus