Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА не си дава сметка за рискованото финансово състояние на Гърция

06 Февруари 2015 / 11:02:17  GRReporter
1473 прочитания

Управителят на Банката на Гърция Янис Стурнарас информира вицепремира Янис Драгасакис за изключително лошия климат по отношение на Гърция сред членовете на Управителния съвет на Европейската Централна Банка. Както съобщава вестник Вима, Стурнарас разказал, че останалите топ банкери от Европейския съюз имали в ръцете си списъци с точни разчети колко ще струват изказванията на министрите от СИРИЗА, ако се претворят в дела. Те били силно обезпокоени от рязкодо спадане на приходите в бюджета през януари и драматичното влошаване на състоянието на хазната, където има средства само до края на февруари.
    Тези факти всъщност са оформили решението на Управителния съвет да спре да приема гръцки държавни облигации като гаранция за осигуряването на ликвидност на гръцките банки. Мнението на европейските топ-банкери е, че Гърция вече е излязла от спасителната програма. Янис Стурнарас е предупредил Драгасакис, че ако правителството час по-скоро не представи икономическата си програма, е застрашена от напълно изключване от механизмите за осигуряване на ликвидност на Европейската Централна Банка и следователно от финансов шок.
    Управителят на Банката на Гърция е подчертал, че в момента бездействието е особено опасно за икономическата стабилност на страната. Той е приканил час по-скоро правителството на Алексис Ципрас да представи добре мотивирана и обоснована икономическа програма, която да замести текущата, смятана от СИРИЗА за продукт на Тройката.
    Пред медиите Стурнарас подчерта, че ликвидността на гръцките банки в момента е осигурена и влоговете са напълно сигурни.
    В същото време вестник Файнейшъл Таймс пише, че “представители на Еврозоната са твърде разтревожени, че спасителната програма за Гърция на стойност 172 милиарда евро свършва в края на февруари и страната е застрашена да потъне в хаос. След серия от срещи с представители на новото гръцко правителство тези представители на Еврозоната с убедени, че Атина не си дава сметка колко рисковано е финансовото й състояние”.
    Доста категоричен в изказванията си след срещата с гръцкия финансов министър Янис Варуфакис беше министърът на икономиката на Германия Зигмар Габриел. “Всяка страна има право да избере демократично правителство и разбира се всяко правителство има право да промени изцяло политиката, която ще следва. Но едно нещо трябва да е ясно - последствията и особено икономическите последствия от една промяна в гръцката политика не могат да се пренесат в други страни и да се платят от данъкоплатците в други страни”, заяви недвусмислено той.
    Габриел, който е и вицеканцлер на Германия подчерта, че за трудностите в гръцката икономика не са виновни нито Европейският съюз, нито европейските граждани. Вината е на предишните гръцки правителства от ляво и дясно,     
които оставиха страната в трагично състояние и се облагодетелстваха от него.

 

Категории: Янис Стурнарас Европейска централна банка Янис Варуфакис спасителен план за Гърция гръцки банки Зигмар Габриел
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus