Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live СИРИЗА на ръба на пълното мнозинство

25 Януари 2015 / 22:01:57  GRReporter
1000 прочитания

Радикалната левица СИРИЗА е много вероятно да спечели пълно мнозинство в новия гръцки парламент според преценката на министерството на вътрешните работи.

Партията се очаква да спечели 36,5 на сто от гласовете и между 149 и 151 депутатски места. Прогнозата за останалите партии е:

Нова демокрация – 27,7 на сто и 76 депутатски места,

Златна зора – 6,3 на сто и 17 депутатски места,

Потами – 5,9 на сто и 16 депутатски места,

Комунистическата партия на Гърция – 5,6 на сто и 15 депутатски места,

ПАСОК – 4,8 на сто и 13 депутатски места и

Независими гърци – 4,7 на сто и 13 депутатски места.

Според първите официални резултати, които обяви министерството на вътрешните работи  и при преброени 25,57 на сто от бюлетините, класацията на партиите е:

СИРИЗА – 35,53 на сто

Нова демокрация – 28,76 на сто

Златна зора – 6,38 на сто

Потами – 5,70 на сто

Комунистическа партия на Гърция – 5,34 на сто,

ПАСОК – 4,96 на сто,

Независими гърци – 4,68 на сто,

Движение на демократите социалисти – 2,45 на сто.

Досегашният гръцки премиер Андонис Самарас призна загубата на партията си малко преди 23:00. В изявленията, които направи в организирания за изборите международен пресцентър той посочи, че в сравнение с изборните резултати през 2012 Нова демокрация е загубила само два процента, въпреки предприетите тежки мерки за бюджетни съкращения.

Самарас заяви, че от тук нататък партията му ще има ключова роля като гарант за стабилността, сигурността и реформите, които трябва да бъдат проведени.

По-рано в телефонен разговор с лидера на СИРИЗА, Самарас го поздрави с изборната победа. “Оценявам това”, бил отговорът на Алексис Ципрас. “Това е политическа култура”, казал Самарас.

Категории: Политика избори СИРИЗА мнозинство депутатски места министерство на вътрешните работи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus