Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА иска да смени управителя на Банката на Гърция

14 Май 2015 / 10:05:20  GRReporter
658 прочитания

В момент, когато и по признание на финансовия министър Янис Варуфакис преговорите между Атина и нейните кредитори се намират в най-критичната си фаза, правителството започна серия от нападки срещу главния банкер Янис Стурнарас.

Всичко започна от една публикация на приятелски настроения към управляващите вестник „Ефимерида тон синтактон”, който разкри съдържанието на email, изпратен от Банката на Гърция до известен журналист. Според изданието той съдържал информация, която подкопавала действията на правителството в преговорите с кредиторите.

Последва поредица от публикации от официоза на СИРИЗА „Авги”. Вестникът изрази ясната си позиция, че управителят на Банката на Гърция е отговорен за разкритото електронно съобщение. В допълнение заяви, че Янис Стурнарас гони политическа кариера и го обвини, че „не подкрепя националната кауза”.

В тази обстановка не малко представители на СИРИЗА и правителството отправиха директни нападки срещу управителя на Банката на Гърция, а други призоваха към започване на процедура за отстраняването му от поста.

Най-ожесточени бяха нападките, които му отправиха парламентарният представител на СИРИЗА и бивш главен редактор на „Авги” Никос Филис и министърът за реорганизация на производството и енергетиката Панайотис Лафазанис.  Филис инициира сценариите, че Янис Стурнарас се готви да влезе в политиката, а Лафазанис определи действията му като „престъпления” и „скандали”.

Реакцията на Европейската централна банка не закъсня. Чрез публикация в международната агенция Bloomberg тя застана категорично зад Янис Стурнарас и изпрати послание до гръцкото правителство. Представители на ЕЦБ подчертават, че са много обезпокоени от критиката, на която е подложен управителят на Банката на Гърция, както и че нападките срещу него поставят под съмнение независимостта на централната финансова институция. В допълнение от Франкфурт предупреждават, че ако конфликтът се задълбочи, ЕЦБ ще издаде официално предупреждение към гръцкото правителство.

Заслужава да се отбележи, че Европейската централна банка и нейният управител Марио Драги са „основният играч” в решаването на проблема с липсата на ликвидност на гръцката икономика. Към момента единствено тя предоставя финансиране на Гърция чрез Механизма за спешна ликвидност ELA.

Категории: Политика гръцко правителство СИРИЗА нападни срещу управителя на Банката на Гърция Янис Стурнарас реакция на Европейската централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus