Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА и Нова демокрация изравниха сили

05 Септември 2015 / 10:09:15  GRReporter
803 прочитания

Абсолютно равенство между Нова демокрация и СИРИЗА, както и между Евангелос Меймаракис и Алексис Ципрас, показва последното социологическо проучване на Македонския университет, направено по поръчка на телевизия Скай.

Един от важните изводи от проучването е, че общественото мнение подкрепя създаването на широко коалиционно правителство. 45% от анкетираните искат да се формира правителство на националното единство, с консенсусен премиер. 19,5% предпочитат правителство, основна роля в което ще играе СИРИЗА и премиер е Алексис Ципрас, а 14,5% искат правителство, в което главна роля ще има Нова демокрация, а премиер е Евангелос Меймаракис. Мнозинството от гласоподавателите на СИРИЗА (69%) предпочитат партията и съответно Ципрас да са в основата на правителството, а 23% искат правителство на националното единство. Различен е подходът на избирателите на Нова демокрация. 52% от тях искат партията да има водеща роля в правителството, а 46% предпочитат правителство на националното единство.

Предпочитанията на гласоподавателите са изравнени. Двете партии получават по 27%. Нова демокрация увеличава процентите си с пет единици от 22% при последното проучване на 22-27 август. СИРИЗА също увеличава леко процентите си, но само с 2 единици, от 25%, които имаше тогава. На трето място е Златна зора с 6,5% (5,5% миналата седмица). Следват Комунистическата партия със стабилни 6% и Потами с леко отстъпление - 5,5% (от 6%). ПАСОК и Съюзът на центристите са наравно с по 4,5%, колкото имаха и миналата седмица. Народно единство отстъпва до 4% (от 5%), а Независимите гърци не преминават летвата за влизане в парламента, тъй като имат само 1,5% (от 2% миналата седмица).

Лидерите на двете големи партии получават еднакво одобрение от 27,5%. На трето място е Ставрос Теодоракис с 24%. Следва Фофи Генимата с 18,5%, Димитрис Куцубас с 15%, Панос Каменос с 12%, Панайотис Лафазанис с 10% и Никос Михалолякос с 6%.

Преобладава мнението, че изборите ще са на практика дерби с равностойни играчи, както показват сега проучванията. Затова белите бюлетини ще играят решаваща роля и е много важен процентът на избирателите, които ще гласуват „въздържал се”. Мнозинството от избирателите на СИРИЗА са разочаровани от завоя на партията към реализма и гласуването на меморандума. Нещо подобно има и при много избиратели на Независимите гърци (5,5%). 8,5% са избирателите на Нова демокрация, които предпочитат да се въздържат. От останалите, които заявяват, че ще се въздържат на тези избори, 2,5% са гласували за Потами на предишните, по 1,5% - за Златна зора и ПАСОК, а 1% - за Комунистическата партия. 39% от избирателите, които не са гласували на изборите през януари, заявяват, че ще направят същото и на 20 септември.

Категории: парламентарни избори социологическо проучване Университет Македония СИРИЗА Нова демокрация Алексис Ципрас Евангелос Меймаракис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus