Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА даде тласък на потребителското доверие в Гърция

02 Март 2015 / 15:03:54  GRReporter
891 прочитания

Индексът на икономическия климат в Гърция достигна 98,2 пункта през февруари спрямо 95,3 пункта през първия месец на годината, показва проучване на икономическата конюнктура, извършено от Института за икономически и промишлени изследвания. За пореден месец се очертава сериозно разминаване между очакванията на потребителите и тези на бизнеса.

Докато в почти всички бизнес отрасли се отчита спад в очакванията, потребителското доверие се подобрява значително. При него е регистриран впечатляващ ръст с почти 20 пункта, като съответният индекс на потребителското доверие достига най-високата си стойност през последните 6 години.

Според Института, «интерес представлява фактът, че подобна стойност на индекса на потребителското доверие бе отчетена през октомври 2009, т.е. веднага след тогавашните парламентарни избори. Както се вижда от проучването през февруари, след последните избори, докато не беше ясна все още рамката на едно евентуално споразумение с европейските партньори, очакванията на гражданите се подобряват значително по отношение на финансовото състояние както на страната, така и на отделните домакинства. Това подобрение балансира влошаването на очакванията на бизнеса, в резултат на което стигаме до общо повишаване на индекса».

По-конкретно изследването на Института показва следното:

Промишленост: прогнозите за производството през следващите месеци се подобряват, като очакванията в оценките за запасите се свиват леко, а оценките за поръчките и търсенето отслабват.

Услуги: отрицателни са промените в оценките за текущото търсене и развитието на краткосрочното търсене, както и оценките за текущото състояние на фирмите.

Търговия на дребно: положителните оценки за текущите продажби спадат значително, докато прогнозите за краткосрочното им развитие се подобряват леко. Отрицателните оценки за нивото на запасите се променят леко.

Строителство: прогнозната оценка за заетостта печели позиции, докато отрицателният индекс в прогнозите за работната програма на компаниите леко се подобрява.

Потребителско доверие: прогнозите за икономическото състояние на домакинствата и тези за състоянието на страната през следващите 12 месеца се подобряват, както става и с намеренията за спестяване, но и с прогнозите за развитето на безработицата.

Леко подобряване на икономическия климат в Европейския съюз и еврозоната

Икономическият климат през февруари се подобрява леко в сравнение с първия месец на годината както в ЕС, така и в еврозоната, като икономическият индекс достига съответно 105,1 пункта (от 104,7) и 102,1 пункта (от 101,4), над нивата на дългосрочната средна стойност и в двата случая.

По-конкретно:

В еврозоната повишаването на индекса произтича от подобряването в очакванията, отчетено в областта на търговията на дребно и потребителите, докато при услугите, строителството и промишлеността очакванията остават на същите нива. По-конкретно, в промишлеността съответният индекс остава стабилен (+0,1), както и при услугите (-0,3) и при строителството.

Съответната промяна в търговията на дребно през февруари е с положителна стойност (+1,5), както и потребителското доверие (+1,8). На ниво страни общите очаквания се подобряват в Испания (+0,8), Италия (+2,4) и Франция (+2,), а се влошават в Германия (-0,5) и Холандия (-0,5).

В ЕС икономическият климат също се подобрява, но по-слабо, като очакванията в двете най-големи икономики извън еврозоната, а именно Великобритания (+0,1) и Полша (+0,3) отчитат леки промени. На ниво отрасли, очакванията на потребителите следват съответните тенденции в еврозоната. 

 

 

Категории: проучване индекс на икономическия климат потребителско доверие СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus