Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шойбле предупреди Ципрас, че щедростта на Германия е достигнала предела си

30 Януари 2015 / 17:01:22  GRReporter
1701 прочитания

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле отправи истински ултиматум към гръцкото правителство и премиера Алексис Ципрас. Той отхвърли възможността за ново орязване на гръцкия дълг или за провеждане на среща по този въпрос.

«Спасителната програма за Гърция изтича на 28 февруари и мисията на надзорната тройка е следващото оценяване. Ние сме готови за сътрудничество с Гърция, но удължаване на програмата може да бъде осигурено само, ако правителството се ангажира категорично с осъществяването на договорените мерки и реформи. От страна на Гърция не е постъпвало искане за удължаване на програмата. Всеки разговор за орязване на гръцкия дълг или за провеждане на среща по този въпрос е нереалистичен», заяви финансовият министър на Германия.

«Щедростта на Германия е достигнала своя предел със спасителната програма за Гърция», добави Шойбле.

«Договорите имат смисъл само, когато човек може да разчита на тях», подчерта германският министър на финансите, и добави, че в Европа е необходимо да има солидарност, но Германия и Европейският съюз не могат да бъдат изнудвани.

По-нататък Шойбле уточни, че Европейският съюз е готов да предостави допълнителна помощ на Гърция, макар че страната «не е поискала удължаване на спасителната програма».

«Позициите на Волфганг Шойбле и неговия екип са известни. Сега вече стана международно известно и решението на гръцкия народ за излизане от блатото на строгите икономии», коментира правителственият говорител Гавриил Сакеларидис. Той подчерта, че „започналите истински преговори не са двустранни, между Гърция и Германия, а между Гърция и целия Европейски съюз“.

Междувременно Белият дом опроверга съобщенията на гръцката правителствена прес-служба за съдържанието на телефонния разговор между Барак Обама и Алексис Ципрас, както посочва Михалис Игнатиу в своя сайт http://mignatiou.com/, цитирайки източници на интернет страницата  7imeres.

Според сайта, представители на американската страна “коригират” гръцката версия за разговора, като посочват, че:

 

1. Барак Обама първо е поздравил гръцкия премиер, пред когото е повторил позицията си за промяна в политиката на Европа от строги икономии към политика на развитие (позиция, която преди време е представил и пред бившите премиери Георгиос Папандреу, Лукас Пападимос и Андонис Самарас). Това е и акцентът, който е удовлетворил гръцкия министър председател, и на който се спира информацията от правителствената прес-служба.

2. Американският президент е казал на Алексис Ципрас, че САЩ ”в сътрудничество с европейските партньори и Международния валутен фонд ще работят за благоденствието на гръцкия народ, и че в това отношение е необходимо да бъдат продължени реформите”. 

3. Барак Обама е повторил необходимостта от борба с тероризма, и е подчертал, че  сигурността в Европа е приоритет на САЩ, изявление, което се смята, че засяга косвено отношенията Европа-Русия и въпроса с кризата в Украйна.

 

 

Категории: Волфганг Шойбле ултиматум гръцко правителство Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus