Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Седем автомата Калашников и противотанков гранатомет в квартирата на терориста Христодулос Ксирос

04 Януари 2015 / 13:01:00  GRReporter
2449 прочитания

Терористът Христодулос Ксирос беше заловен от полицията вчера на обед след едногодишно криене. Операцията на антитерористичната служба беше организирана при изключителна секретност.

Ксирос не е оказал съпротива при ареста, а според информациите е заявил на полицаите, които му слагали белезници „Аз съм Христодулос Ксирос”.

Както съобщава полицията, терористът от организацията „17 ноември”  е живеел в луксозно жилище. То е било поставено под наблюдение през последните дни, защото е имало информации, че е явка на терористи.

Христодулос Ксирос е арестуван, докато излизал с велосипед от наблюдаваната къща. У него е открит пистолет с 1 куршум в цевта и 13 куршуми в пълнителя, както показват снимките. Той е оставил косата си дълга, боядисал я е руса, и е пуснал брада и мустаци.

При претърсването на жилището на Ксирос са открити седем автомати Калашников, противотанков гранатомет RPG, запечатана кутия и варел, пълен с взривни материали. Всичко това потвърждава мнението на полицаите, че жилището е било явка на терористи.

Как се стига до ареста

Къщата в Анависос, където е живеел Ксирос, снимка в-к Етнос

Според информациите арестът е извършен след инсценирана от полицията катастрофа. Ксирос се е приближил да види дали падналият на земята полицай- „жертва” на катастрофата се нуждае от нещо. Тогава полицаи, преструващи се на граждани, които се разхождат са го арестували.

Що се отнася до това как полицията е стигнала до района, в който се е криел Ксирос, източниците твърдят, че това е стана след телефонни разговори и свидетелства на местни жители. Решаваща роля е изиграл фактът, че живеещите в Анависос са го виждали  да се обажда от телефонни автомати. Това предизвикало съмнения как така наемателят на луксозна къща не разполага с телефон и трябва да излиза навън, за да използва телефон.

Според информациите, къщата в Анависос е наета от самия Ксирос през ноември с фалшиви документи.

Жилището все още се претърсва внимателно от полицията.  Освен оръжията, открити са данни за двама души, които са идвали в къщата и за които се смята, че са укривали терориста. Издирва се и автомобил, използван от съучастниците на Ксирос.

Разследва се и версията, че групата, укриваща Христодулос Ксирос, е подготвяла терористичен акт във връзка с предстоящите избори.

Оръжията са закарани в лабораториите на полицията, за да бъде проверено дали са използвани в други случаи. Съществува вероятност да са използвани при терористичните атаки срещу резиденцията на немския посланик и срещу посолството на Израел, извършени от организацията „Група на народните бойци”. Гранатомет RPG е използван от  тази терористична група на 14 януари 2013 при неуспешното нападение срещу офисите на Нова Демокрация на бул. Сингру. Преди това същият тип оръжие е използван в атаките срещу американското посолство и срещу офисите на Mercedes в района на Варибомби.

В двора на къщата са открити чували с цимент и пясък. Такива материали терористичната организация „17 ноември”  е поставяла в автомобили-капани, напълнени с взрив.  Целта е взривната вълна да бъде насочена така, че да предизвика по-големи щети.

Живеещите наоколо твърдят, че са виждали Ксирос да се разхожда сам в района. Бил е облечен в дълго палто  и е изглеждал като бездомник. Винаги е бил с разрошена коса и брада, носел е шапка, и често е карал велосипед.

Докато е бил транспортиран към сградата на антитерористичните служби, Ксирос е завил на полицаите, че е действал по политически причини.

Как избяга Ксирос?

Христодулос Ксирос е обявен за беглец на 7 януари 2014, след като не се връща в затвора Коридалос след седемдневна отпуска. Това е била седмата му отпуска.

На 5 януари изчезва от къщата на родителите си в Халкидики. Както установява полицията, отива в Атина с автомобил, шофиран от племенника му, слиза в центъра и изчезва.

На 21 януари 2014 се появява във видео, с което декларира завръщането си. Носи червена блуза и прави изявлението си на фона на снимки на Георгиос Караискакис, Теодорос Колокотронис, Че Гевара и Арис Велухиотис.

Вчера със съобщение в Twitter министърът на обществения ред Василис Кикиляс поздрави участвалите в операцията по задържането на Ксирос. „Арестуван е Христодулос Ксирос. Сърдечни поздрави на директора Димитрис Цакнакис и на мъжете от Гръцката полиция” написа министърът.

Вчера вечерта министър Кикиляс и директорът на полицията Димитрис Цакнакис дадоха пресконференция в сградата на Министерството на обществения ред и защитата на гражданите. На нея стана ясно, че разследването за съучастниците на Ксирос и за оръжията излизат извън рамките на Атика.

Както заяви Кикиляс, това е важен успех за полицията, какъвто беше и арестът на Стамбулос. Министърът подчерта, че борбата срещу тероризма е дълга и трудна. „Държавата работи и ние отговаряме на очакванията на гръцкото общество” каза Кикиляс.

На въпрос дали Ксирос е подготвял удар, директорът на полицията отговори, че издирваният до вчера терорист не е от хората, които си седят спокойно.

„Манолис” от организацията „17 ноември”

Категории: Христодулос Ксирос 17 ноември бягство от затвора арест терорист автомати калашников гранатомет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus