Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

САЩ подканят Гърция за реформите

27 Май 2015 / 17:05:31  GRReporter
782 прочитания

Гърция трябва да направи „няколко много трудни стъпки”, а за гръцкия премиер ще е „предизвикателство” да убеди своите поддръжници за тях, заяви финансовият министър на САЩ Джак Лю, който имаше телефонен разговор с Алексис Ципрас по-рано днес. В лекцията си в London School of Economics той прикани Атина и кредиторите ѝ да ускорят темпото на преговорите и да стигнат до решение, за да може да се избегне рискът от инцидент.

Лю посочи, че Гърция трябва да представи убедителна програма за реформи, които ще решат финансовите и структурните ѝ проблеми. В същото време обаче Европейският съюз и Международният валутен фонд трябва да бъдат достатъчно еластични, за да се постигне необходимият консенсус и да бъдат избегнати неприятните последствия. „Никой не трябва да се самозаблуждава и да има самочувствието, че знае кои ще бъдат последствията от една криза в Гърция”, каза Джак Лю и определи като погрешно мнението, че вероятен негативен резултат на преговорите  за Гърция няма да се предадат и извън нея.

„Няма съмнение, че най-тежките и дълбоки последствия на невъзможността да се намери решение ще засегнат самата Гърция. Но е в абсолютния интерес на европейската и международната икономика да бъде избегнат такъв инцидент”, каза той. Затова и Гърция ще трябва Гърция да направи необходимото, а заедно с нея – и нейните кредитори.

На въпрос дали е оптимист, че ще бъде постигнат консенсус американският министър отговори, че се опитва да е. „Тенденцията към авантюризъм е опасно нещо в момент, когато единственото, което е нужно да се случи (за да се стигне до катастрофата – б.а.) е един инцидент…необходимо е следващият краен срок да бъде приет като краен и въпросът да бъде решен. Опасността, която поражда изместването от дата на дата е покачването на риска от инцидент”, заяви Джак Лю. 

Категории: Политика финансов министър на САЩ Джак Лю преговори между Атина и кредиторите постигане на споразумение реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus